Nederlander slachtoffer van Ledger scam: een halve bitcoin verloren

Op het populaire forum Tweakers deelde gebruiker “The-Source” afgelopen zondag een verontrustend verhaal: zijn bitcoin is gestolen. Het bericht heeft inmiddels duizenden views en vele reacties. Het incident legt een belangrijk beveiligingsprobleem bloot in de wereld van cryptogeld en hardware wallets. Wat is er aan de hand?

“The-Source” kocht een nieuwe Ledger hardware wallet die geleverd werd met een vooraf ingestelde seed phrase. Ondanks waarschuwingen besloot hij deze seed phrase te gebruiken, wat uiteindelijk leidde tot de diefstal van 0,5 BTC, wat overeenkomt met ongeveer 30.000 euro. Andere forumgebruikers reageerden snel, wezen op de risico’s en deelden hun eigen ervaringen en adviezen.

Reacties uit de community

Een gebruiker met de naam “Oon” verduidelijkte dat door het gebruik van een bestaande seed phrase, de controle over de wallet feitelijk werd overgedragen aan de oplichter. Moderator “F_J_K” bedankte “The-Source” voor het delen van zijn ervaring en benadrukte het belang van dergelijke waarschuwingen voor andere gebruikers.

Een andere gebruiker, “Drardollan”, stelde vragen over de professionaliteit van de scam en suggereerde contact op te nemen met Ledger. Hij noemde ook de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen tegen de verkoper, die opereerde onder het inmiddels failliete Nederlandse bedrijf.

Vervolgstappen

“The-Source” meldde dat hij de hardware wallet had ontvangen van een bedrijf dat snel na het incident zijn website offline haalde. Diverse gebruikers speurden verder naar informatie over de oplichters en gaven adviezen over hoe de zaak aan te pakken. “FuaZe” benadrukte het belang van het verzamelen van zoveel mogelijk bewijsmateriaal en het delen van deze informatie met de politie.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Het incident benadrukt opnieuw het belang van enkele basisveiligheidsmaatregelen bij het gebruik van crypto:

  1. Gebruik nooit een vooraf ingestelde seed phrase: Maak altijd je eigen seed phrase aan en bewaar deze op een veilige plaats.
  2. Koop hardware wallets alleen van officiële resellers: Controleer altijd of de verkoper een officiële reseller is om fraude te voorkomen.
  3. Verifieer de integriteit van het apparaat bij ontvangst: Controleer of de verpakking niet is gemanipuleerd en reset het apparaat voor gebruik.

Het verhaal van “The-Source” dient als een krachtige herinnering aan de gevaren van onzorgvuldig omgaan met bitcoin. Hoewel de schade aanzienlijk is, biedt het incident een waardevolle les voor iedereen die het kan lezen, horen of zien.

Conclusie

Het is van cruciaal belang dat iedereen die met crypto bezig is, zich goed bewust is van de risico’s en de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Blijf waakzaam en zorg ervoor dat je altijd je eigen seed phrase genereert en opslaat. Zoals “Liberteh” op het forum schreef: “Not your keys, not your coins.” Je kunt de hele discussie lezen bij Tweakers.

 


The post Nederlander slachtoffer van Ledger scam: een halve bitcoin verloren appeared first on Bitcoinmagazine.nl.