Mogelijk 64 maanden gevangenisstraf voor ontwikkelaar Tornado Cash

Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev zou een gevangenisstraf van 64 maanden moeten krijgen. Dat stellen de aanklagers in zijn proces in ons eigen Nederland. Pertsev ligt onder vuur vanwege het (faciliteren van het) witwassen van cryptovaluta.

Het tweedaagse proces vond dinsdag en woensdag plaats in de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch.
De rechter zal op 14 mei uitspraak doen.

Pertsev is beschuldigd van het witwassen van $1,2 miljard aan crypto via de anonimiseringstool Tornado Cash. De Nederlandse aanklagers delen dit in een aanklacht die voorafgaand aan het proces werd gedeeld. In de aanklacht stond dat Pertsev er tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022 ‘een gewoonte van maakte om geld wit te wassen’.

De ontwikkelaar werd in augustus 2022 voor het eerst in Nederland gevangengezet. Vlak ervoor was Tornado Cash door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de zwarte lijst geplaatst.

Het ministerie van Financiën beweerde dat Tornado Cash een belangrijk middel was geweest voor de Lazarus Group, een Noord-Koreaanse hackersgroep. Ze maakten onder andere $625 miljoen buit bij een aanval op het Ronin Network van Axie Infinity. Dit geld wassen de hackers wit via mixers, zoals Tornado Cash.

De ontwikkelaars van het protocol, Roman Storm en Roman Semenov, worden ook geconfronteerd met beschuldigingen van het witwassen van geld en het overtreden van sancties in de VS. Storm zal in september voor de rechter verschijnen. De VS hebben Semenov nog niet gearresteerd.


The post Mogelijk 64 maanden gevangenisstraf voor ontwikkelaar Tornado Cash appeared first on Bitcoinmagazine.nl.