MicroStrategy bouwt identiteitsplatform bovenop bitcoin

Michael Saylor en zijn vice president van MicroStrategy deelden gisteren iets nieuws: het Orange Protocol. Het idee is om hiermee een decentraal identiteitsplatform bovenop bitcoin te bouwen.

Een Ordinal-identiteit

Het idee werd aangekondigd tijdens MicroStrategy World: Bitcoin for Corporations 2024, een evenement van het bedrijf in Las Vegas waarbij het allerlei ontwikkelingen deelt.

Cezary Raczko, Executive Vice President bij MicroStrategy, vertelt:

“Vandaag wil ik MicroStrategy Orange introduceren, een platform voor het bouwen van decentrale ID-apps op de bitcoin blockchain. Het platform bestaat uit drie fundamentele onderdelen. De kern ervan wordt gehost in een servicecloud waarmee u deze identificatiegegevens aan uw gebruikers en uw organisatie kunt verstrekken.”

Daarnaast maakt het bitcoinbedrijf ook een software development kit (SDK) waarmee andere bedrijven het protocol kunnen inbouwen. Tot slot hoort de integratie van de decentrale ID’s in apps en websites tot het driedelige pakket.

Waarom zouden we decentrale identiteiten nodig hebben? Nou, momenteel zijn de meeste identiteiten in bezit van een partij. Je email-adres is van bijvoorbeeld Google, je telefoonnummer van een telecombedrijf en je username van Twitter. Met een Decentrale Identiteit (DID) ben jij de enige echte eigenaar van deze informatie.

Door de bitcoin blockchain te gebruiken, moet dit ook nog eens robuust, onveranderbaar en extreem veilig zijn. Want welke database is er nou beter beschermd dan de bitcoin blockchain?

Er is ook kritiek op deze ontwikkeling. Want moeten we dit soort dingen nu wel in de bitcoin blockchain willen bewaren? En is een nostr private key niet een veel betere oplossing?

Enfin. MicroStrategy deelt het eerste idee van het concept van de MicroStrategy Orange-specificaties op GitHub.

Volgens de documentatie gebruikt het een aangepaste versie van inscripties. De timing van de aankondiging van MicroStrategy was onverwacht. Wel was al langer duidelijk dat Saylor werkte aan een idee rondom identiteiten en authenticatie, maar dat dit met Ordinals zou gebeuren was nieuw.


The post MicroStrategy bouwt identiteitsplatform bovenop bitcoin appeared first on Bitcoinmagazine.nl.