Kunnen stablecoins dit kwartaal het grote Visa inhalen?

Stablecoins komen steeds dichter in de buurt van het overnemen van betaalgigant Visa, zo blijkt uit onderzoek van Sacra. Het hoofd van de crypto-afdeling van Visa is het daar echter niet mee eens. Volgens Sacra mede-oprichter Jan-Erik Asplund hebben stablecoins de potentie om een betaalvolume van 4 biljoen dollar te bereiken en kunnen ze daarmee Visa inhalen.

Zijn stablecoins beter dan Visa-betalingen?

Volgens Asplund hebben stablecoins meerdere voordelen ten opzichte van Visa. Zo kun je stablecoins op iedere dag van de week versturen en komen ze binnen enkele minuten aan bij de ontvangen. Dat in tegenstelling tot Visa-transacties, die je alleen op werkdagen kunt versturen en er zelfs dan nog 6 tot 9 uur over doen.

Verder kost een stablecoin-transactie ook nog een stuk minder (0,0037 dollar) versus de ~12 dollar van een transactie met Visa, zo claimt Asplund op basis van zijn onderzoek.

“Vandaag de dag werkt iedere grote bank aan het toevoegen van stablecoins om hun betaalrails achter de schermen te runnen”, aldus Asplund.

Cuy Sheffield, het hoofd van de crypto-afdeling van Visa, is het daar echter niet mee eens. Hij claimt weer dat er een “hoop ruis” in de stablecoin-data zit en dat on-chain transacties als resultaat van interacties met bots en geautomatiseerde programma’s niet lijken op de traditionele transacties die Visa verwerkt.

90% van alle stablecoin-transacties niet gemaakt door mensen

Visa lanceerde recent een dashboard en claimt daar dat ongeveer 90 procent van alle transacties met stablecoins niet geïnitieerd zijn door mensen. In april was er een totaal handelsvolume van 2,2 miljard dollar voor stablecoins, maar volgens Visa is slechts 10 procent van dat volume (ongeveer $149 miljard) door mensen ingeschoten.

De rest is het resultaat van de activiteit van bots en geautomatiseerde transacties die werden uitgestuurd door gecentraliseerde beursplatformen.

Visa werkte samen met Allium Labs om deze aangepaste data voor stablecoins te kunnen publiceren. Daar is de betaalgigant natuurlijk veel aan gelegen, want voor hun business is de opkomst van stablecoins wel degelijk een bedreiging.

Zeker als je bedenkt dat zij nogal veel geld vragen voor het versturen van Amerikaanse dollars en andere nationale valuta.


The post Kunnen stablecoins dit kwartaal het grote Visa inhalen? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.