Jupiter Asset Management trekt investering in Ripple XRP ETP terug vanwege regelgevingsproblemen

Jupiter Asset Management heeft zijn investering in het 21Shares Ripple XRP Exchange-Traded Product (ETP) ingetrokken, nadat de compliance afdeling van het bedrijf regelgevingsproblemen in Ierland aan het licht bracht.

Volgens de Financial Times gaat het om een relatief klein bedrag. Het vermogensbeheerbedrijf, dat oorspronkelijk meer dan $2 miljoen in het fonds investeerde, leed hierdoor een verlies van $834.

In de eerste helft van 2023 deed Jupiter een investering van $2.571.504 in het AXRP, dat een rendement van 31,7% op jaarbasis boekte, maar de afgelopen zes maanden met 13,2% daalde. Het AXRP, gelanceerd in maart 2019, volgt de prestaties van XRP, met een beheerd vermogen (AUM) van $50.497.518 volgens de website van 21Shares.

De onthulling kwam nadat vastgesteld werd dat vermogensbeheerders onder de Ierse richtlijn voor instellingen voor collectieve belegging in overdraagbare effecten (UCITS) beperkt zijn in hun blootstelling aan crypto. Toen het compliance team van Jupiter de handel in een van zijn Ierse UCIT-fondsen ontdekte, werd besloten de investering af te stoten. Jupiter liquideerde zijn belang in Ripple XRP ETP voor $2.570.670, wat resulteerde in een verlies van $834.

Deze stap valt samen met aanhoudende discussies over de mogelijke goedkeuring van een XRP exchange-traded fund (ETF), vooral na de recente goedkeuring van 11 spot Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De juridische strijd tussen Ripple en de SEC, over de vraag of XRP als een effect beschouwd moet worden, werpt echter twijfels op over de haalbaarheid van een XRP ETF.

Townsend Lansing, hoofd product bij CoinShares, merkte op dat een XRP ETF niet haalbaar zou zijn tenzij de SEC gedwongen wordt of ermee instemt dat XRP geen effect is. Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, uitte optimisme over de toekomst van crypto ETF’s in 2024, ondanks dat hij geen expliciete voorspelling deed over de goedkeuring van een XRP ETF door de SEC.

Deze gebeurtenissen onderstrepen de complexiteit en het regelgevend landschap waarmee crypto-investeringen geconfronteerd worden, terwijl de industrie blijft evolueren en zich aanpast aan de wereldwijde financiële markten.


The post Jupiter Asset Management trekt investering in Ripple XRP ETP terug vanwege regelgevingsproblemen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.