Jort Kelder wint hoger beroep om neppe bitcoin advertenties

Jort Kelder heeft een belangrijke overwinning geboekt in de rechtbank van Amsterdam. Na bijna vier jaar strijd heeft hij het hoger beroep van Google gewonnen. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is de techgigant in 2020 nalatig geweest in het voorkomen van frauduleuze advertenties.

Jort Kelder wint zaak om neppe bitcoin advertenties

In de neppe reclame stond onder meer het gezicht van Jort Kelder om mensen naar bitcoinfraudeurs te leiden. Kelder trok samen op met enkele andere bekende Nederlanders om hun gelijk te krijgen in deze zaak. In 2022 concludeerde de rechtbank van Amsterdam nog dat techbedrijven zoals Google en Twitter niet aansprakelijk zijn voor misleidende reclame.

Maar volgens deze rechter ligt er wel degelijk een verantwoordelijkheid bij techbedrijven. Die hebben de plicht om hun check en balances systemen zo in te richten dat dit soort neppe advertenties niet op de platforms kunnen komen. Google heeft dit nagelaten en daarmee is het bedrijf aansprakelijk voor de schade die onder meer Kelder heeft geleden. De te betalen schadevergoeding komt aan bod in een apart gerechtelijke procedure.

Slachtoffers

Kelder reageert in diverse Nederlandse media en is tevreden met de uitspraak. Hij benadrukt dat het een belangrijke uitspraak is voor BN’ers maar ook voor de slachtoffers van deze nepadvertenties. Sommigen hebben fors geld verloren. Volgens Kelder moet je ergens een streep trekken.

Google gaat de uitspraak bestuderen en zegt dat het zich nu inspant om advertentiefraude te bestrijden. Naar eigen zeggen zijn er in 2022 meer dan 5,2 miljard misleidende advertenties geblokkeerd. Er zijn ook verdachten opgepakt. In 2021 is er een 29-jarige man uit Amsterdam opgepakt vanwege zijn betrokkenheid bij een criminele organisatie die dergelijke oplichting uitvoerde.


The post Jort Kelder wint hoger beroep om neppe bitcoin advertenties appeared first on Bitcoinmagazine.nl.