Jerome Powell: “Geen plannen voor een CBDC in Amerika”

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, maakte bekend dat een digitale dollar er niet komt op een manier die de overheid in staat stelt om zijn burgers te bespieden. Ook lijkt de Amerikaanse centrale bank op dit moment helemaal niet zo geïnteresseerd in de introductie van een central bank digitale currency. Voor veel bitcoiners zal dat een enorme geruststelling zijn, want de echte puristen maken zich natuurlijk zorgen over dit soort zaken.

Geen digitale dollar

“We denken niet eens na over het aanraden, laat staan adopteren, van een central bank digital currency (CBDC) in enige vorm”, aldus Jerome Powell tegenover de Senate Banking Committee tijdens een hoorzitting over het monetair beleid op donderdag.

“Mensen hoeven zich hier geen zorgen over te maken”, zo voegde Powell toe. Als de Amerikaanse centrale bank ooit een digitale dollar bouwt, dan zou het bankensysteem volgens hem de controle houden over de tegoeden van de burgers. Amerika zal volgens Powell niet naar een Chinees systeem gaan, waarin de overheid alle activiteit van de gebruikers van zijn digitale yuan kan volgen.

Probeert Powell hier Trump te paaien?

Republikeinse politici, onder aanvoering van Donald Trump, hebben zich al uitgesproken tegen een eventuele digitale dollar. Zo maakte Trump bekend dat er onder zijn leiding nooit een digitale dollar op de markt zal komen. Mogelijk probeert Powell zich op deze manier in een goed daglicht te zetten voor Donald Trump, in de hoop dat hij verlenging krijgt als Trump in november opnieuw wordt verkozen als president van Amerika.

“Het laatste dat we willen bij de Federal Reserve is een systeem met individuele rekeningen voor alle Amerikanen of überhaupt voor individuen”, aldus Powell die de komst van een CBDC in Amerika vrijwel uitsluit. Ook is er volgens Powell goedkeuring vanuit het Congress nodig voor de introductie van een CBDC, omdat de Amerikaanse centrale bank anders zijn boekje te buiten zou gaan.


The post Jerome Powell: “Geen plannen voor een CBDC in Amerika” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.