Japans bedrijf koopt bitcoin na vrije val yen

Het beursgenoteerde Japanse Metaplanet koopt bitcoin in als bedrijfsreserve nu de schuldenberg in Japan blijft groeien. Het nieuws komt op een saillant moment want de Japanse munt de yen zit in de vrije val.

Japans bedrijf koopt bitcoin (BTC)

Metaplanet is genoteerd aan de Japanse beurs, en heeft bitcoin gekocht als bescherming tegen de groeiende schuldenlast van Japan en de daaruit voortvloeiende volatiliteit van de yen.

“Metaplanet heeft bitcoin aangenomen als zijn strategische reserve asset. Deze stap is een directe reactie op aanhoudende economische druk in Japan, met name hoge overheidsschulden, langdurige perioden van negatieve reële rentetarieven, en de daardoor zwakke yen,” zegt het bedrijf in het persbericht. Sinds april heeft Metaplanet 117,7 BTC ($7,19 miljoen) gekocht in navolging van MicroStrategy (MSTR), volgens Bitcointreasuries.net. Metaplanet richt zich primair op bitcoin na een korte flirt met Web3.

De verhouding tussen de bruto schuld en het bruto binnenlands product (BBP) van Japan overtreft momenteel 254%, het hoogste in de ontwikkelde wereld, volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds. De schuld-tot-BBP-verhouding van de VS heeft 123% overschreden.

De relatief hogere schuld heeft de Bank van Japan (BOJ) ervan weerhouden de rentetarieven te verhogen in gelijke tred met de Federal Reserve (Fed) en andere grote centrale banken. Hogere rentetarieven verhogen de kosten van schuldaflossing, wat verder leidt tot fiscale problemen.

Terwijl de Fed de tarieven sinds begin 2022 heeft verhoogd tot boven de 5%, blijft deze in Japan dicht bij nul. Daardoor is de yen, een van de top vijf wereldwijde reservevaluta’s, scherp gedevalueerd. Renteverschillen hebben een grote invloed op de wisselkoersen van fiatvaluta’s.

Vrije val yen

Uit data van TradingView blijkt dat de Japanse yen sinds begin 2021 met 50% in waarde is afgenomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Onlangs zakte de yen voorbij 155 per Amerikaanse dollar, een dieptepunt in 34 jaar. Bij de uitverkoop heeft de centrale bank van Japan naar verluidt dollars verkocht om een bodem onder de yen te leggen in een klassieke valutamarktinterventie.

“Nu de yen blijft verzwakken, biedt bitcoin een niet-soevereine waardeopslag als alternatief voor traditionele fiatvaluta’s,” aldus Metaplanet. Ze voegt eraan toe dat de strategie van BOJ om de rentetarieven laag te houden, terwijl het ingrijpt op de FX-markten een “onhoudbare monetaire paradox” vertegenwoordigt. Het bedrijf is van plan bitcoin op lange termijn te ‘hodlen’ als alternatief voor de yen.

 


The post Japans bedrijf koopt bitcoin na vrije val yen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.