Is Solana (SOL) de volgende cryptomunt met een spot ETF?

De cryptomarkt speculeert hevig op de komst van een exchange traded fund (ETF) voor ethereum (ETH) met een forse koersstijging tot gevolg. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moet dit overigens nog goedkeuren. De nummer drie van de markt, Solana, is de volgende cryptomunt waar veel speculatie over is. Onder meer Daniel Yan, medeoprichter van Matrixport, gelooft dat Solana ook kans maakt op een eigen ETF.

Krijgt Solana een spot ETF?

Een spot ETF is een beleggingsfonds dat wordt verhandeld op een beurs en dat rechtstreeks in de onderliggende activa investeert, in plaats van in futures of andere derivaten. In het geval van een spot cryptocurrency ETF, betekent dit dat het fonds daadwerkelijk de cryptocurrency’s zelf bezit en beheert.

Volgens Yan is Solana een belangrijke kandidaat om een ETF te krijgen en kan de cryptomunt meeliften op het succes van ethereum. Hij vergelijkt dit met de goedkeuring van de bitcoin ETF, waardoor de waarde van ether ook weer toenam.

De lancering van de spot BTC ETF in de VS leidde tot een stijging van 12% in het ETH/BTC-handelspaar binnen slechts één week. Volgens de medeoprichter van beleggingsvehikel Matrixport kan Solana tot vergelijke hoogtes stijgen procentueel gezien. De vraag die de markt bezighoudt: zodra de SEC de spot ETF voor ethereum goedkeurt, dan zit niets meer in de weg om ook spot ETF’s voor andere cryptocurrency’s goed te keuren.

Zo hint de populaire crypto-analist Ted Talks Macro op X ook op de mogelijkheid van spot ETF-aanvragen in de nabije toekomst. Hij zegt: “De markt is hier zeker niet op voorbereid… als het wordt goedgekeurd, maak je dan klaar voor allerlei spot altcoin-aanvragen. Kuch, kuch SOL.”

Aan de andere kant geloven sommige experts dat het indienen van een spot ETF voor Solana moeilijk kan zijn, omdat SOL-futures nog geen ETF hebben. In tegenstelling tot bitcoin en ethereum, die actief verhandelde futures ETF’s hadden ten tijde van hun spot ETF-goedkeuringen, mist Solana dit handelsproduct. En dat zit de komst van een spot ETF wel in de weg.

“Het is logisch dat de cryptomarkt enthousiast is over het potentieel van een Solana ETF, maar dit zou een grote stap zijn. Er zijn geen futures genoteerd op Solana. Als er iets verrassend voorloopt op Solana, dan zijn het BCH, LTC en ja, Doge, die op CFTC-gereguleerde Coinbase Derivatives zijn genoteerd,” aldus Dimitrios Kavvathas, oprichter van Ithaca, aan BeInCrypto.

Solana handel

Hoewel er momenteel geen Solana ETF’s zijn goedgekeurd in de VS, bieden alternatieven zoals de Grayscale Solana Trust (GSOL) en producten zoals VanEck’s Solana ETN en 21Shares’ Solana ETP blootstelling aan SOL-prijzen, zij het via derivaten. Deze producten bieden investeerders indirecte manieren om in SOL te handelen, waarbij ze de prijsbewegingen weerspiegelen.

In de afgelopen week is SOL met meer dan 23% gestegen, wat wijst op verhoogde interesse en speculatie. Voorlopig is het speculatie, op het gebied van regulering moeten nog een paar vinkjes gezet worden om de hype echt te rechtvaardigen.


The post Is Solana (SOL) de volgende cryptomunt met een spot ETF? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.