Is cryptomunt ether een effect? Volgens deze onderzoeker wél

Is ‘staked’ ethereum te classificeren als een effect zoals een aandeel of obligatie? Alex Thorn, hoofd onderzoek bij vermogensbeheerder Galaxy Research, heeft zijn zorgen geuit over de mogelijkheid dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ether als effect gaat beschouwen.

Speculatie rondom ether (ETH)

De speculatie van Thorn komt te midden van een flinke koersstijging van ether door speculaties dat de SEC binnenkort een spot Ether exchange-traded funds (ETF’s) gaat goedkeuren. Er wordt ingeschat dat er 75% kans is op een ether spot ETF.

Thorn zegt op X: “Als de speculatie over een 180 graden draai van de SEC over de Ethereum ETF’s waar is, denk ik dat ze zullen proberen een dunne lijn te bewandelen tussen het NIET beschouwen van ‘ETH’ als een effect en het beschouwen van ‘gestake ETH’ (of zelfs nog vager, ‘staking as a service ETH’) als WEL een effect.”

Volgens Thorn kan een strategische verschuiving naar de goedkeuring van een spot Ether ETF “enigszins congruent” zijn met eerdere rechtszaken. Dat stelt de SEC in staat om ethereum ETF’s goed te keuren, terwijl ze hun eerder geuite/bediscussieerde standpunten kunnen handhaven.

In reactie op Thorn’s bericht op X, uit iemand ook een zorg, namelijk of het staken van ether binnen een ETF liquiditeitsproblemen veroorzaakt, waardoor het moeilijk is om aan de toezichtregels te voldoen.

Thorn was “niet zeker”, maar adresseerde deze zorg door te benadrukken dat het lenen van ETF-onderpand doorgaans beperkingen heeft. Hij zegt echter ook toe dat Europese exchange-traded producten (ETP’s) stakingsdiensten aanbieden.

Effect of niet?

Historisch gezien heeft de SEC geprobeerd ether als een effect te classificeren, een patroon dat zich voortzet. Fox Business meldt, op basis van rechtbankdocumenten ingediend door Consensys op 29 april, dat de SEC en SEC-voorzitter Gary Gensler “al minstens een jaar” van mening zijn dat ether een niet-geregistreerd effect is.

Volgens Eric Balchunas, senior analist bij Bloomberg, stijgen de goedkeuringskansen voor een ethereum ETF op 20 mei van 25% naar 75%, ondanks de voortdurende verschuiving tussen goedkeuring en afwijzing. Deze sterke verandering in houding vond plaats nadat Balchunas “geruchten […] hoorde dat de SEC een 180 graden draai kan maken” over de kwestie, aangezien het een “steeds meer politieke kwestie” wordt.

De zorgen over de classificatie van gestake ETH als een effect blijven bestaan, terwijl de crypto community wacht op verdere aanwijzingen van de SEC over de toekomst van Ethereum ETF’s en de mogelijke implicaties voor de bredere markt. Op moment van schrijven is de koers van ETH met bijna 20% gestegen.


The post Is cryptomunt ether een effect? Volgens deze onderzoeker wél appeared first on Bitcoinmagazine.nl.