Instroom in bitcoin ETF’s biedt hoop voor terugkeer marktoptimisme

De bitcoin (BTC) koers is al enkele dagen stoom aan het afblazen rond de $ 64.000. Eind vorige week is de koers in rap tempo hersteld van zijn eerdere crash, en de huidige zijwaartse prijsactie biedt menig crypto-investeerder hoop op een verdere continuatie omhoog. De angst lijkt langzamerhand uit de cryptomarkt te vloeien, en dit wordt weerspiegeld in de sterke geldstromen richting de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s).

Bitcoin koers vormt bodem onder $ 57.000

Bitcoin heeft het al geruime tijd overduidelijk zwaar. Sinds halverwege maart, toen de koers tot een all-time high van bijna $ 74.000 steeg, is de koers steeds verder afgetakeld. Vorige week werd een dieptepunt van zo’n $ 56.500 bereikt, wat vooralsnog de bodem vormt van de wekenlange correctie.

In enkele dagen is de koers opgeveerd tot voorbij de belangrijke weerstand van $ 60.000. Ronde getallen worden vaak als cruciale psychologische niveaus beschouwd op de financiële markten, omdat handelaren deze niveaus vaak gebruiken om hun koop- en verkooporders in te stellen. Bovendien werkt het als een zogeheten selffulfilling prophecy: veel handelaren hebben de perceptie dat deze getallen belangrijk zijn, en deze collectieve overtuiging kan daadwerkelijk de markt bewegen.

Om het positieve momentum in stand te houden is het dus zaak voor bitcoin om boven het psychologische niveau van $60.000 te blijven. 

Sinds de low van afgelopen woensdag is de koers al met grofweg 15 procent de lucht in geschoten. Dat de koers momenteel al enkele dagen nodig heeft om op adem te komen is dus niet geheel verrassend. Op de weg omhoog vormt de zone rond de $ 69.000, ofwel de oude recordprijs van 2021, het volgende grote obstakel.

BTC ETF’s herpakken zich

De afgelopen tijd heerste er veel angst op de cryptomarkt. De spanningen in het Midden-Oosten evenals de stijgende Amerikaanse inflatie hebben een grote rol gespeeld in het sombere marktsentiment. Dit kwam sterk tot uiting in de geldstromen richting de in januari op de mark gebrachte spot ETF’s van bitcoin.

Al weken presteren de fondsen sterk ondermaats. De afgelopen tijd werd zelfs het ene negatieve record na het andere verbroken. Zo zagen de fondsen sinds 24 april voor het eerst sinds de lancering zeven achtereenvolgende negatieve handelsdagen, gekenmerkt door netto-uitstromen. Bovendien verloren de fondsen op 1 mei het meeste kapitaal sinds hun beursintrede, namelijk $ 563,7 miljoen.

Vorige week vrijdag zagen de fondsen echter opeens een forse kapitaalinstroom van $ 378,3 miljoen. Een ander opmerkelijk lichtpuntje is dat Grayscale’s bitcoin ETF, GBTC, voor het eerst meer geld binnenhaalde dan dat het verloor. Specifiek zag GBTC een netto-instroom van $ 63 miljoen.

Ook afgelopen maandag was weer positief. Gezamenlijk verzamelden de fondsen $ 217 miljoen aan kapitaal, zo laat data van Farside Investors zien. GBTC zag wederom een netto-instroom, dit keer van $ 3,9 miljoen.

Bitcoin ETF Flow Table (US$m)
Bitcoin ETF Flow Table (US$m)

Ondanks de bemoedigende cijfers is het nog te vroeg om te spreken van een heuse trendommekeer. Zo beleefden de fondsen gisteren weer een teleurstellende dag, met een netto-uitstroom van $ 28,6 miljoen. Ook de bitcoin koers is de afgelopen dag onderuit gegaan, tot een huidige waarde van $ 62.300.

 


The post Instroom in bitcoin ETF’s biedt hoop voor terugkeer marktoptimisme appeared first on Bitcoinmagazine.nl.