Inflatie in VS daalt tot 3,2%, bitcoin daalt onder $36.000

De prijs van bitcoin is gedaald tot onder de $36.000, nadat eerder vandaag de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers bekend zijn gemaakt. Omdat dat de consumentenprijsindex lager uitvielen dan gedacht, daalde ook bitcoin. Lagere inflatie betekent doorgaans dat risicovolle activa minder relevant worden.

Inflatiecijfer

Nadat de geldontwaarding in de afgelopen twee jaar hard steeg en vervolgens zijwaarts bewoog, daalde deze vanaf begin 2023 weer. Onlangs schoot het toch weer even kort omhoog, zoals onderstaande grafiek laat zien.

De stijgingen van de consumentenprijzen namen meer af dan verwacht, omdat met name de prijs van benzine en tweedehands auto’s in de afgelopen maand daalde. De Federal Reserve besloot onlangs om de rente niet verder te doen oplopen, nadat het eerder een golf van agressieve verhogingen achter de rug had.

Volgens de consumentenprijsindex van het ministerie van Arbeid stegen de consumentenprijzen in totaal met 3,2% ten opzichte van een jaar eerder. In september was dat nog 3,7%.

Dat bracht de inflatie dichter bij het meer dan twee jaar durende dieptepunt dat ze in juni en juli bereikte. Op maandbasis bleven de prijzen onveranderd, na een stijging van 0,4% de maand ervoor.

De core inflation, die volatiele voedsel- en energieproducten buiten beschouwing laat, steeg met 0,2%. De Core CPI staat nu op 4.0%, wat ook lager is dan analisten hadden verwacht. Een dalende inflatie betekent overigens nog steeds dat geld minder waard wordt. Pas bij negatieve inflatie, ofwel deflatie, worden goederen en diensten goedkoper. Ze worden nu dus minder snel duurder.

Intussen daalt bitcoin onder de $36.000, zoals in onderstaande grafiek te zien is.


The post Inflatie in VS daalt tot 3,2%, bitcoin daalt onder $36.000 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.