Inflatie Alert: Bitcoin Blijft Stabiel Ondanks Dreigende Renteverhogingen

De laatste PCE-rapport van het Amerikaanse Bureau voor Economische Analyse laat zien dat de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank, de Persoonlijke Consumptie-uitgaven (PCE), in februari met 0,3% is gestegen ten opzichte van de vorige maand. Dit komt overeen met de verwachtingen van de markt. Maar wat betekent dit voor de economie en voor crypto?

Invloed van CPI en PPI op economie

Het betekent dat de inflatie, samen met de Consumentenprijsindex (CPI) en de Producentenprijsindex (PPI), blijft stijgen. De kern-PCE-index steeg ook met 0,3%, een vertraging ten opzichte van de stijging van 0,5% in de vorige maand. Op jaarbasis steeg de PCE-rate licht naar 2,5% van 2,4%, terwijl de kerninflatie van de PCE in lijn was met de verwachtingen op 2,8%, iets lager dan de 2,9% van de vorige maand.

Financiële giganten zoals JPMorgan, Bank of America en Goldman Sachs verwachten dat de inflatie de komende maanden zal afkoelen. JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon suggereert echter dat de Fed misschien moet wachten tot na juni voordat ze overwegen de rente te verlagen. De CME FedWatch-tool geeft een kans van 61% aan op een renteverlaging in juni, met een verdere verlaging van 25 basispunten als een kans van 49% in september.

De Amerikaanse dollar en de obligatiemarkt

Op de valutamarkt is de Amerikaanse dollarindex (DXY) gestegen en is nu meer dan 104,50 op vrijdag. De rendementen op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties (US10Y) schommelen rond de 4,20%. Deze bewegingen komen omdat beleggers enige verlichting vinden in het PCE-inflatierapport, wat de verwachtingen versterkt dat de Fed binnenkort zal beginnen met het verlagen van de rente.

De invloed van deze gegevens op crypto

De prijs van bitcoin beweegt vaak in tegenovergestelde richting van de Amerikaanse dollar en staatsobligaties. De afgelopen dagen laten de bitcoin ETF’s grote instromen zien, met een netto-instroom van 182,8 miljoen op donderdag. De uitstroom van GBTC neemt ook af naarmate FTX en Genesis hun posities hebben verkocht.


The post Inflatie Alert: Bitcoin Blijft Stabiel Ondanks Dreigende Renteverhogingen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.