Impact op de cryptomarkt na de veroordeling van Changpeng Zhao

In een opmerkelijke wending binnen de crypto-industrie heeft een rechtbank in Seattle Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs, veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Deze straf volgt na zijn bekentenis van overtredingen in verband met witwaspraktijken.

Cryptowereld onder druk – Changpeng Zhao veroordeeld tot gevangenisstraf

De veroordeling van Changpeng Zhao heeft niet alleen juridische gevolgen voor hem persoonlijk en voor Binance, maar zal ook een significante impact hebben op de bredere cryptomarkt. Deze gebeurtenis versterkt de urgentie voor crypto-exchanges wereldwijd om strikte naleving van de regelgeving te waarborgen. Het feit dat een toonaangevende figuur in de cryptowereld strafrechtelijk wordt vervolgd voor het overtreden van antiwitwaswetgeving kan leiden tot strengere regelgeving en toezicht in de sector. Dit kan op zijn beurt het vertrouwen van zowel institutionele als particuliere investeerders beïnvloeden. Bovendien kunnen de strenge boetes die zijn opgelegd aan zowel Zhao als Binance als een afschrikkende werking dienen, wat andere bedrijven kan motiveren om hun compliance-operaties te versterken. Dit incident markeert een kritiek punt in de volwassenheid van de cryptocurrency-industrie, waarbij nadrukkelijk wordt aangetoond dat niemand boven de wet staat.

Zhao, die in november 2023 schuld bekende aan de witwasovertredingen, trad af als CEO van Binance. Naast een persoonlijke boete van 50 miljoen dollar, kreeg Binance een boete van 4,3 miljard dollar opgelegd. Rechter Richard Jones benadrukte dat Zhao de groei en winst van Binance boven de naleving van de Amerikaanse wetten stelde. Hoewel hij niet verwachtte dat Zhao opnieuw zou overtreden, was de omvang van de misdaad aanzienlijk.

Rechter Jones wees op enkele verzachtende omstandigheden in zijn vonnis, waaronder Zhao’s medewerking aan de rechtshandhaving tijdens het onderzoek. Ook ontving de rechtbank talrijke brieven die Zhao’s goede karakter bevestigden.

Changpeng Zhao veroordeeld tot gevangenisstraf

Zwaardere Straf Geëist door Justitie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had een gevangenisstraf van 36 maanden geëist, daar Zhao Amerikaanse wetten op een “ongekende schaal” had geschonden. Zijn verdediging betoogde echter dat hij slechts een proeftijd verdiende. “De heer Zhao betreurt zijn misdrijf diep en heeft uitzonderlijke verantwoordelijkheid en berouw getoond,” verklaarde zijn verdediging.

Het proces tegen Zhao draaide voornamelijk om zijn falen om aan de Amerikaanse anti-witwaswetten te voldoen en de vereiste rapportages aan diverse overheidsinstanties, waaronder het Financial Crimes Enforcement Network, in te dienen. Dit leidde ertoe dat Binance een broeinest werd voor illegale financiële activiteiten, waaronder transacties door extremistische groepen en criminele netwerken. Ook zou Binance, volgens de aanklagers, de Bank Secrecy Act niet hebben nageleefd.

Als gevolg van deze nalatigheden konden Iraanse entiteiten voor minstens 1,1 miljoen dollar aan transacties met Amerikaanse klanten uitvoeren, wat duidelijk de sancties schond. Bovendien konden andere gesanctioneerde landen, waaronder Cuba en Syrië, transacties op het platform uitvoeren. Volgens de aanklagers heeft Binance meer dan 100.000 verdachte transacties niet aan de autoriteiten gerapporteerd.

De Grootste Naam In Crypto

Zhao, die miljarden vergaarde als hoofd van Binance, is een van de grootste namen in de cryptowereld. Zijn ondergang werd ingeluid door de toegenomen controle op de cryptomarkt, wat ook leidde tot de veroordeling van mede-cryptomiljardair Sam Bankman-Fried tot 25 jaar gevangenisstraf.

Zhao initieerde de bankrun op FTX, wat uiteindelijk leidde tot de val van het platform toen hij tweette dat hij al zijn FTX-tokens zou verkopen naar aanleiding van een opkomend verhaal.

 


The post Impact op de cryptomarkt na de veroordeling van Changpeng Zhao appeared first on Bitcoinmagazine.nl.