Hou je crypto veilig – de storm voor de stilte?

Het klinkt misschien wat voorbarig om het nu over de volgende cryptowinter te hebben. De bullmarkt lonkt, en er zijn flinke winsten te pakken! Toch zijn marktcycli een bekend fenomeen, en het is goed om voorbereid te zijn – dat geldt voor de winter in het echte leven, en zeker ook voor de cycli in crypto. En laten we eerlijk zijn: de volgende bearmarkt kan pittig worden.

Liefde voor crypto, haat voor risico

Ik hou van crypto. De markt, de mogelijkheden, de vrijheid… Het is fantastisch. Maar we moeten realistisch blijven. De afgelopen jaren kwam er opeens veel regelgeving en toezicht bij. De decentrale wereld van pakweg 2011 tot 2020 is voorbij, we zitten nu in een periode van ‘gereguleerde decentralisatie‘.

Gereguleerde decentralisatie

Privacy coins zoals $XMR worden massaal van beurzen gegooid omdat die liever wel aan eisen willen voldoen. Dat is geen kleinigheid, maar een indicatie dat toezichthouders en beurzen op één lijn komen te zitten.

Je moet realistisch zijn, geen overdreven maximalist. Als je bijvoorbeeld 5% van je vermogen in crypto hebt zitten, en heilig gelooft in een specifieke munt, is dat maximalisme prima. Maar heb je het gros van je vermogen buiten crypto, wees dan voorzichtig. Markten zijn namelijk zo gestructureerd dat 80% van de mensen hun geld kwijtraakt.

Scams, hacks en ellende

Tijdens bearmarkten zie je de wildste scams, hacks, onderzoeken en andere ellende. Maar de grootste verrassing van de komende beermarkt zit mogelijk bij stablecoins. Daar zagen we al een voorproefje van afgelopen april.

In de VS kwam toen ineens een voorstel om onbeschermde algoritmische stablecoins te verbieden. Wetgeving kan veranderen, maar dat er gedacht wordt aan het beperken van stablecoins… daar wil je toch bij stilstaan?

VS kwam toen ineens een voorstel om onbeschermde algoritmische stablecoins te verbieden.
Create Regulatory Framework For Stablecoins

Ik zie een aantal problemen voor stablecoins in de volgende bearmarkt. Dat kan leiden tot langdurige ontkoppeling van de dollar, of zelfs scams. Ik wil daar gewoon klaar voor zijn, en ik hoop dat je dat ook bent!

Twijfel je? Herinner je dan gewoon even wat er met $UST is gebeurd. Veel mensen hadden niet voor mogelijk gehouden dat zo’n grote stablecoin kon klappen, en kochten daarom $UST met korting. Dat liep voor velen heel slecht af… Ik ga niet mijn zuurverdiende centen riskeren, en raad jou aan ook een plan de campagne te hebben!

Winnaars pakken winst

We hebben mogelijk nog een paar maanden respijt voordat coins in zwaar weer raken. Ikzelf denk dat het beste is om het merendeel van je crypto-verdiensten te cashen. Gelukkig zijn er zat manieren om je spaargeld buiten crypto te investeren:

  • Cash
  • Aandelenmarkt
  • Vastgoed
  • Landbouwgrond
  • Fysiek goud
  • Als laatste redmiddel: de bank (maar daar ben ik zelf voorzichtig mee: beter je geld in eigen beheer dan dat de bank failliet gaat).

Ik denk dat de volgende bearmarkt een mondiale ‘relaunch’ van de cryptomarkt wordt. Als toezichthouders ingrijpen, vegen ze mogelijk veel projecten van de kaart. De markt is dan niet dood, maar wel gereset. We hebben die astronomische 10.000% rendementen in één dag mogelijk achter ons gelaten.

Gensler vs. Crypto

Gary Gensler, de huidige voorzitter van de Amerikaanse SEC, heeft geen geweldige reputatie in cryptoland. Onder Gensler sleept de SEC voortdurend blockchainbedrijven naar de rechter. Hij claimt dat de regels wel degelijk van toepassing zijn, maar die regels ontbreken nog grotendeels… Ik vrees dat deze ellende blijft aanmodderen, met nog veel rechtszaken tegen cryptobedrijven tot gevolg.

Gary Gensler
Gary Gensler

Denk je aan de ene kant: “Crypto is dood!”… dan denk je misschien, na gecashte winsten opnieuw instappen: “Crypto is terug!”

Gezonde markt, miljardeninstroom

Die reset gaat zorgen voor een beter marktklimaat, en vooral, veel meer vertrouwen van de SEC. Gewone beleggers weten: de toezichthouder kijkt mee. Daardoor durven institutionele fondsen miljarden dollars de cryptomarkt in te pompen.

Even een vergelijking: de wereldwijde aandelenmarkt bedroeg in 2023 meer dan $ 100 miljard. Crypto zit nu op zo’n $ 2 miljard. Als slechts 4% van het geld uit de aandelenmarkt naar crypto overhevelt, drijft dat de prijzen al flink omhoog!

Maar dat gebeurt alleen als mensen het vertrouwen hebben dat hun geld veilig is, en stablecoins niet opeens waardeloos worden.

Hoe speel je het slim?

Hoe je je spaargeld in het ‘echte leven’ onderbrengt, is persoonlijk. Maar wil je toch met wat crypto de bearmarkt ingaan, dan lijken stablecoins me dit keer een minder goed idee. Wees voorbereid op klappen, en zet stablecoins bij twijfel om in harde assets.

De veilige havens zijn $BTC en $ETH. Maar waar ligt de rest van je vertrouwen?

Voor sommigen is ‘simpelweg Bitcoin vasthouden’ genoeg. Ikzelf kies voor Ethereum, omdat instituten experimenteren met tokenisatie en meer op die blockchain. Bitcoin wordt minder volatiel en groeit minder hard, maar Ethereum biedt de kans op meer rendement. Ethereum is, na Bitcoin natuurlijk, simpelweg het decentraalste en veilige netwerk.

Als de ETH ETF goedgekeurd wordt, geeft dat nog meer vertrouwen. En mocht die stablecoin-storm echt losbreken, dan koop ik met die overgebleven centen… ETH.

Ik word geen $ETH maximalist. Je gaat me niet horen schreeuwen dat altcoins onzin zijn. Maar zolang er onduidelijkheid is over regelgeving, is investeren in alts gewoon risicovol. Zoveel coins kunnen namelijk failliet gaan…

Hebben we die hordes genomen, en is duidelijk welke projecten overeind blijven? Dan is ETH op de bodem van de bearmarkt kopen en HODLen een serieuze optie.

XRP als verrassing?

Voor sommigen klinkt het gek, maar ik heb een gevoel dat $XRP in de toekomst sterk zal blijken. De al jaren slepende rechtszaken zijn niet voor niets. En ik vermoed dat, als de boel is afgewikkeld met toezichthouders, $XRP zowel in bear- als bullmarkten flink kan stijgen.

XRP als verrassing?
XRP als verrassing?

Even voor de goede orde: het staat je vrij om boos op me te worden. Misschien geloof je heilig in decentralisatie, en denk je dat de SEC nooit crypto aan banden legt. Of dat stablecoins juist superveilig zijn. Maar onthoud: 80%+ van de beleggers verliest. Door uit crypto stappen ben ik al winnaar.

Daarom nogmaals je keuzes:

  • Je vermogen in crypto laten en risico lopen.
  • Spreiden, je geld diversifiëren, en terugkomen als het beter gaat.

De keus is aan jou. Ik hoop dat je slimme beslissingen neemt, en wens je niets dan goeds toe. Ik wil niet dat je verlies lijdt.

xoxo Sophia!


The post Hou je crypto veilig – de storm voor de stilte? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.