Hoe deze trading strategie de prijs van bitcoin beïnvloedt

Bitcoin is tegenwoordig een wereldwijde markt. Op allerlei manieren wordt de prijs beïnvloed. Volgens analisten van Glassnode hebben institutionele cash-and-carry trades invloed op de koopdruk bij Amerikaanse spot bitcoin ETF’s. Dit werd woensdag gemeld en blijkt een belangrijke factor te zijn voor de vraag naar deze ETF’s.

Wat is een cash-and-carry trade?

Een cash-and-carry trade is een strategie waarbij een belegger een actief koopt in de spotmarkt en tegelijkertijd hetzelfde actief verkoopt (of short gaat) in de futuresmarkt. Het idee is om winst te maken als het prijsverschil tussen de spotprijs en de futuresprijs kleiner wordt of positief is wanneer het futurescontract afloopt. Deze strategie wordt “cash-and-carry” genoemd omdat de belegger de positie aanhoudt tot het futurescontract afloopt, terwijl hij het spotactief bezit.

Invloed op Bitcoin ETF’s

Volgens de analisten kopen handelaren bitcoin in de spotmarkt en dekken ze deze positie meteen af door bitcoin futures te verkopen. Hierdoor kan de directe stijgingsdruk op de spotprijs afnemen, die anders zichtbaar zou zijn als ze alleen het spotactief zouden kopen.

De openstaande posities in de futuresmarkt van CME Group zijn gestabiliseerd boven de $8 miljard, na een recordhoogte van $11,5 miljard in maart 2024. Dit duidt erop dat steeds meer handelaren uit traditionele markten een cash-and-carry arbitragestrategie aannemen.

Vraag naar ETF’s

Glassnode-analisten geven aan dat deze cash-and-carry structuren een significante bron van vraag naar ETF’s zijn. Terwijl ETF’s worden gebruikt om een long-spotpositie te verkrijgen, neemt tegelijkertijd een netto shortpositie op bitcoin toe in de CME Group futuresmarkt.

Alistair Byas-Perry, hoofd van de kapitaalmarkten bij 21Shares, bevestigt dat spot bitcoin ETF’s door verschillende marktdeelnemers worden gebruikt, waaronder hedgefondsen die actief zijn met de cash-and-carry trade. Hij merkte op dat veel hedgefondsen spot bitcoin ETF’s bezitten en dat de basis trade hiervoor een reden kan zijn.

Institutionele cash-and-carry trades spelen een grote rol in de dynamiek van de Amerikaanse spot bitcoin ETF-markt. Deze strategieën helpen de vraag naar deze ETF’s te stimuleren, wat bijdraagt aan hun succes.

 


The post Hoe deze trading strategie de prijs van bitcoin beïnvloedt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.