Hashrate bitcoin op nieuwe all-time high, maar winsten dalen

Het bitcoin netwerk heeft een nieuwe all-time high van 540 exahash per seconde bereikt. Ondanks die positieve ontwikkeling voor het netwerk is de hashprijs dalende en daarmee daalt de winstgevendheid van de miners. Op termijn kan dat een gevaar worden, omdat een dalende winstgevendheid van de miners ertoe kan leiden dat zij moeten verkopen om het hoofd boven water te houden.

Grappig feit is dat de hashrate dit jaar met 130 procent steeg, wat ongeveer gelijk is aan de koersstijging van 160 procent die bitcoin doormaakte.

Verbod op bitcoin mining in China is niet relevant meer

Reflexivity Research mede-oprichter Will Clemente wierp een blik op de logaritmische ontwikkeling van de hashrate en gaf het commentaar: “Het Chinese mining-verbod van de zomer van 2021 stelt in het grote plaatje niets meer voor”, aldus Clemente.

Verder verbaast de analist zich over het feit dat China ervoor koos om bitcoin naast zich neer te leggen. Sindsdien is het netwerk zo enorm gegroeid dat de exodus van de mining-industrie uit China amper zichtbaar is in de grafiek.

Ondanks de stijgingen van de hashrate is de hashprijs dus wel gevallen, wat deels het gevolg is van het afkoelen van de hype rondom BRC-20 tokens.

Winstgevendheid miners daalt met 34 procent

De winstgevendheid voor miners is sinds de top van 2023 met 34 procent gedaald. Al gaat het daarmee natuurlijk om het absolute hoogtepunt van dit jaar. De hashprijs piekt over het algemeen op momenten van grote vraag naar bitcoin, waardoor de hoge transactiekosten ontstaan.

Ditmaal was het echter de Ordinals-hype.

“We zitten al bijna één jaar met compleet gevulde Bitcoin mempools, waardoor de druk op de transactiekosten sinds februari hoog is”, aldus Checkmatey.

Wat dat betreft kunnen we stellen dat het bitcoin netwerk er sterker voorstaat dan ooit. Zeker als je bedenkt dat we in januari waarschijnlijk de Spot Bitcoin ETFs krijgen en dat daar in april 2024 nog eens een halving overheen komt.


The post Hashrate bitcoin op nieuwe all-time high, maar winsten dalen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.