Handelsvolume futures bitcoin ETF van ProShares daalt 75%

Er verandert veel door de goedkeuring van de Amerikaanse bitcoin spot ETF’s. Het heeft bijvoorbeeld ook haar impact op de al bestaande bitcoin ETF’s in het land.

Sinds 2021 zijn er namelijk al op futures gebaseerde exchange traded funds te verhandelen in de VS. Die van Proshares, de Bitcoin Strategy ETF, is de bekendste van allemaal. Het fonds met de ticker BITO zag een drastische daling van het handelsvolume met 75% sinds de lancering van de nieuwe ETF’s op 11 januari.

Ondanks het feit dat op de lanceringsdag een record van $2 miljard aan transacties werden gedaan, is BITO minder populair geworden. Volgens ETF.com is er een netto uitstroom van $270 miljoen gaande.

Gek is dat niet: de spot ETF’s zijn goedkoper dan de futures ETF’s. Futures zijn vooral populair onder beleggers die risico’s willen afdekken. Een spot ETF is vooral populair voor investeerders die voor de lange termijn blootstelling aan de onderliggende activa willen krijgen.

Verder is bekend dat Ark Invest, het bedrijf van Cathy Wood dat afgelopen jaren vrij veel in BITO investeerde, hun aandelen in het futuresfonds dumpen. Ze stappen over op hun eigen bitcoin spot ETF.

In contrast met de minder populair wordende futures fondsen, gaat het met de spot ETF wel goed. Alleen al in de eerste week registreerden deze ETF’s al een cumulatief handelsvolume van $14 miljard en trokken ze ruim $1,2 miljard aan beleggingen aan.


The post Handelsvolume futures bitcoin ETF van ProShares daalt 75% appeared first on Bitcoinmagazine.nl.