Grote Toename in Crypto Phishing Scams in 2023, bijna $300 Miljoen Gestolen

In 2023 hebben crypto phishing scams een hoogtepunt bereikt. Uit een recent rapport van blockchain beveiligingsplatform Scam Sniffer blijkt dat meer dan 324.000 cryptogebruikers slachtoffer zijn geworden van deze zwendelpraktijken. In totaal is er bijna 295 miljoen dollar aan digitale activa verloren gegaan aan zogenaamde ‘wallet drainers’.

Het rapport, getiteld “2023 Wallet Drainers Report”, onthult een alarmerende toename van phishing activiteiten in de cryptowereld. Opvallend is dat wanneer een wallet drainer zijn activiteiten staakt, andere criminele groepen hun plaats innemen. Zo sloot de beruchte Monkey Drainer, die ongeveer 16 miljoen dollar stal, zijn deuren en beval een andere scam service aan zijn criminele clientèle aan. Inferno Drainer, goed voor een diefstal van ongeveer 81 miljoen dollar, werd opgevolgd door Angel Drainer.

Scam Sniffer wijst ook op de sluwe methoden waarmee deze phishing websites verkeer genereren. Een veelgebruikte tactiek is het hacken van officiële Discord- en sociale media-accounts van crypto projecten om phishing links te verspreiden. Ook worden neppe airdrops van crypto activa of non-fungible tokens (NFT’s) ingezet om bezoekers te lokken.

Een opmerkelijke bevinding is dat deze oplichters in staat zijn de advertentierichtlijnen van Google en sociale mediaplatforms te omzeilen. Volgens Scam Sniffer zijn er meerdere gevallen waarbij phishing websites betaalde advertenties op Google Zoeken en sociale media konden plaatsen.

Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor cryptogebruikers om extra waakzaam te zijn en de authenticiteit van websites en links te controleren alvorens persoonlijke en financiële informatie te delen. Het rapport van Scam Sniffer dient als een dringende waarschuwing voor de cryptogemeenschap over de groeiende gevaren van online oplichting.


The post Grote Toename in Crypto Phishing Scams in 2023, bijna $300 Miljoen Gestolen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.