‘Grote meerderheid’ Bitcoin ETF-stromen gedreven door arbitrage

Als we voormalig topbankier en Real Vision CEO Raoul Pal mogen geloven, dan zijn het niet particulieren die momenteel de instromen voor de Spot Bitcoin ETFs drijven, maar hedgefondsen die kansen zien voor arbitragehandel.

“Als dit correct is, dan laat het zien dat de grote meerderheid van de ETF-stromen gewoon arbitragehandelaren zijn en dat retail op dit moment niet de voornaamste drijfveer is”, aldus Raoul Pal in een publicatie op Twitter.

Wie zijn de grootste holders van de Bitcoin ETFs?

Uit een lijst van Tom Dunleavy van MV Capital blijkt dat de top 80 grootste holders van de Bitcoin ETFs vooral bestaat uit hedgefondsen, die werken met kapitaal van verschillende institutionele en individuele investeerders.

Alles bij elkaar houden de 80 firma’s in kwestie voor ongeveer 10,26 miljard dollar aan Bitcoin ETF aandelen. Ongeveer tweederde van de netto-instroom van 15,42 miljard dollar sinds de lancering op 11 januari.

Het internationale hedgefonds Millennium Management bezit bijvoorbeeld 1,94 miljard dollar aan Bitcoin ETFs. Daarmee zijn zij verreweg de grootste op dit gebied.

Die aandelen houdt het over verschillende ETFs. Namelijk die van Bitwise, Grayscale, Fidelity, BlackRock en ARK 21Shares.

Niet iedereen is het echter eens met de claims van Raoul Pal. Zij zien namelijk dat de 10 Bitcoin ETFs zonder Grayscale voor een totaal van 42 miljard dollar aan kapitaal bezitten.

Weinig ‘buy and hold’ investeerders

Wat volgens Carlos Zendejas van Deep Q Digital opvalt aan de lijst, is dat er weinig “buy and hold” investeerders op terug te vinden zijn. Dat wil zeggen dat het vooral investeerders zijn die op de korte termijn wat hopen te verdienen aan hun investeringen, terwijl bitcoin voor veel mensen een lange termijn project is.

Uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar zien. Het lijkt nu nog veel te vroeg om conclusies te trekken over de Bitcoin ETFs. Ze zijn immers pas in januari 2024 gelanceerd en nog maar heel kort op de markt.

Wat dat betreft is het lastig om nu al het sticker “gefaald” of “geslaagd” op de ETFs te plakken.


The post ‘Grote meerderheid’ Bitcoin ETF-stromen gedreven door arbitrage appeared first on Bitcoinmagazine.nl.