Goudkoers klimt naar all-time high, is dat goed voor bitcoin?

De goudkoers is in 2023 naar een nieuwe all-time high geklommen, waarmee het zijn status als wereldwijde store of value onderstreept. Bitcoin is natuurlijk ook een store of value en wordt vaak vergeleken met goud. Wat dat betreft is het interessant om de bullish en bearish ontwikkelingen voor goud in kaart te brengen.

Waarom stijgt de goudkoers?

De goudkoers stijgt vanwege de stijgende onzekerheid op wereldwijd niveau. We hebben te maken met toenemende geopolitieke spanningen, maar ook met zware inflatie. In theorie vormt goud een bescherming tegen beiden.

Als de economie om wat voor reden dan ook zou instorten, dan doet dat in feite niets met goud. Hetzelfde gaat niet op voor bedrijven, die in dat geval failliet kunnen gaan.

Zodoende zie je meteen het verschil tussen assets als goud/bitcoin en aandelen. Om die reden roepen we ook wel dat bitcoin in theorie een onafhankelijke asset is. Je bent voor het overleven van bitcoin niet afhankelijk van het overleven van de economie.

Hetzelfde geldt voor goud en nu de onzekerheid toeneemt maakt dat goud duidelijk een aantrekkelijke investering.

Wordt 2024 een bullish jaar voor goud?

De verwachtingen voor 2024 zijn dat centrale banken de rentes agressief gaan verlagen. Dat komt door de dalende inflatie, maar ook de verzwakkende wereldeconomie en de gigantische staatsschulden waar overheden mee kampen. Die laatste reden is voor goud op de lange termijn misschien wel de belangrijkste.

Overheden moeten geld blijven printen om hun schulden te herfinancieren en het hoofd boven water te houden.

Dat maakt de natuurlijke schaarste van goud aantrekkelijk en de absolute schaarste van bitcoin misschien wel aantrekkelijker. Een meer bearish scenario voor goud is wellicht als de wereldeconomie stabiliseert en de inflatie weer afneemt naar 2,0 procent; zonder dat er een recessie ontstaat.

Voor bitcoin zou dat daarentegen weer een positief scenario zijn, omdat bitcoin momenteel meer als een risico-asset (aandeel) handelt dan als een puur beschermingsmiddel tegen economische rampspoed.


The post Goudkoers klimt naar all-time high, is dat goed voor bitcoin? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.