Goud verliest terrein, terwijl bitcoinfondsen juist hard groeien

Goud ETF’s hebben te maken met een aanzienlijke outflow. Sinds de lancering van spot bitcoin ETF’s op 11 januari, lijkt de interesse voor het traditionele goudfonds te zijn afgezwakt.

In één maand tijd zijn er miljarden dollars in de bitcoinfondsen geïnvesteerd. De twee grootste goud-ETF’s ervaren echter een netto uitstroom.

We hebben het dan om GLD en IAU, die het meeste activa in beheer hebben. Om precies te zijn: SPDR Gold Shares (GLD) met $58 miljard aan het begin van 2024 en iShares Gold Trust (IAU) met $26 miljard.

Volgens ETFcom hebben investeerders van 11 januari tot 14 februari ongeveer $2,6 miljard uit GLD en ongeveer $507 miljoen uit IAU gehaald. Dit staat in contrast met afgelopen jaar, toen beide fondsen een solide instroom ondergingen. GLD groeide met $241 miljoen en IAU ongeveer $86 miljoen.

Van de veertien goudfondsen die ETFcom bijhoudt, hebben er elf sinds het begin van het jaar een netto-uitstroom gekend.

Zogezegd: bitcoinfondsen zijn wél populair. Investeerders kiezen mogelijk voor om over te stappen op het digitale goud. Bitcoin is schaarser dan goud, helemaal na de halving van april 2024.

De twee grootste nieuwe spot bitcoin ETF’s (namelijk die van BlackRock en Fidelity) hebben sinds hun lancering in januari iets minder dan $10 miljard aan activa in bewaring genomen. Grayscale heeft overigens te maken met een netto outflow van $5 miljard.

ETF-analist Eric Balchunas reageert:

“Er is momenteel een behoorlijk slechte scène in de categorie goud-ETF’s. Eerlijk gezegd denk ik niet dat mensen naar Bitcoin ETF’s migreren.”

Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud, omdat beide worden gezien als veilige havens door beleggers die hun geld willen beschermen tegen inflatie. Goud en bitcoin liggen beiden buiten het bereik van de overheid.


The post Goud verliest terrein, terwijl bitcoinfondsen juist hard groeien appeared first on Bitcoinmagazine.nl.