Gestolen crypto ter waarde van $674 miljoen succesvol teruggewonnen in 2023

De fondsen zijn hersteld van meer dan zeshonderd grootschalige hacks. Blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield heeft gegevens gepubliceerd die de verliezen als gevolg van hacks en oplichting in 2023 samenvatten. Volgens het bedrijf is er in dat jaar $2,61 miljard verloren gegaan, exclusief verliezen op meerdere blockchainnetwerken.

Crypto diefstallen

PeckShield merkt in zijn rapport van 29 januari op dat dit bedrag een afname van 27,78% laat zien in vergelijking met 2022, toen totale wereldwijde cyberdiefstallen rond de $3,6 miljard was.

Het beveiligingsbedrijf benadrukt ook dat er meer dan $674 miljoen is teruggewonnen van de meer dan 600 grootschalige hacks die ze volgden, wat overeenkomt met 25% van de gestolen crypto.

In een verklaring aan Cointelegraph zegt het team van PeckShield dat het teruggewonnen bedrag aanzienlijk hoger ligt dan in 2022, toen is geschat dat slechts ongeveer $133 miljoen is hersteld van hacks. Volgens het beveiligingsteam resulteert het herstellen van fondsen uit actievere onderhandelingen met hackers en de opkomst van beloningsprogramma’s voor het melden van beveiligingslekken:

“Actief onderhandelen met hackers kan leiden tot de teruggave van gestolen fondsen. […] Het implementeren van beloningsprogramma’s voor het melden van beveiligingslekken of on-chain speurwerk om hackers en kwetsbaarheden in het systeem te identificeren, kan de beveiliging verbeteren.”

PeckShield zegt ook dat samenwerking met gecentraliseerde beurzen, Tether en wetshandhaving om de fondsen te bevriezen zodra ze deze detecteren, ook kan leiden tot het herstellen van gelden.

Afgezien van het bedrag dat is hersteld van hacks, benadrukt PeckShield verschillende gegevenspunten, waaronder flash loans, gedecentraliseerde financiën (DeFi) en het verschil in volume tussen hacks en oplichting. Uit de gegevens blijkt dat 40% van de hacks die in 2023 plaatsvonden, betrekking hadden op flash loan-aanvallen.

Afname

Bovendien, hoewel sommigen beweren dat verbeteringen in DeFi-beveiliging hebben geleid tot een afname van de gestolen crypto in 2023, benadrukte PeckShield dat DeFi een belangrijk doelwit bleef voor hacks en oplichting. Op 4 januari vertelde CertiK medeoprichter Ronghui Gu aan Cointelegraph dat 2023 een “positieve ontwikkeling” was op het gebied van blockchain-beveiliging. De uitvoerende benadrukte de groei van beloningsplatforms en proactieve beveiligingsmaatregelen als een goed teken voor het jaar.

Desondanks benadrukte PeckShield dat 67% van de verliezen in 2023 plaatsvonden in DeFi, terwijl 33% zich in gecentraliseerde financiën bevond. Het benadrukte ook dat 58% van de verliezen te wijten was aan hacks, en 42% aan oplichting.

Malafide actoren zijn ook hun doelwitten aan het diversifiëren wat betreft de crypto die ze voor hun activiteiten richten. Van 2018 tot 2021 domineerde Bitcoin het handelsvolume voor illegale transacties. Echter, in 2022 en 2023 verschoven de zaken toen stablecoins een groter deel van het handelsvolume voor illegale transacties begonnen in te nemen.

 


The post Gestolen crypto ter waarde van $674 miljoen succesvol teruggewonnen in 2023 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.