Gaat de Europese Unie bitcoin mining volledig verbieden?

 

De Europese Unie (EU) schijnt van plan te zijn om bitcoin aan te merken als een bedreiging voor het klimaat en als een bedreiging voor zijn energienet. In een nieuw voorstel van de Europese Commissie (EC) staan maatregelen om CO2-belastingen te heffen op bitcoin mining en ESG-regels te creëren voor investeringen in het ecosysteem van bitcoin.

ESMA geeft nu al aan dat het na de implementatie in Europa zal proberen om het overal ter wereld de standaard te maken.

Bitcoin verboden in de EU?

Volgens het voorstel maakt dit nieuwe voorstel van de EC de weg vrij voor een algeheel verbod op bitcoin mining in 2025.

“Terwijl wij slapen is de Europese Commissie met een rapport bezig om bitcoin als een bedreiging voor het klimaat te labelen. Daarbij noemen ze bitcoin een bedreiging voor het energienet van Europa en een veilige haven voor criminelen”, aldus. Daniel Batten.

In theorie geeft dit de ECB ook de macht om ESG-regels rondom institutionele investeringen in bitcoin op te stellen. Zo kan de centrale bank het onaantrekkelijk maken of zelfs verbieden om in bitcoin en daaraan gerelateerde producten te investeren.

Met andere woorden, de ECB kan deze macht effectief gezien gebruiken om bitcoin te verbieden voor EU-leden.

Een oorlog tegen bitcoin?

Het kan zijn dat de EU straks begint met een verbod op bitcoin mining, maar dat het daar niet bij blijft.

“Net als andere oorlogen, start deze oorlog in de EU maar hoeft die daar niet te eindigen”, aldus Daniel Batten.

Grappig genoeg is er voldoende informatie beschikbaar om alle klimaat-argumenten tegen bitcoin mining te weerleggen. Sterker nog, het begint er steeds meer op te lijken dat bitcoin weleens een positief effect op het klimaat kan hebben.

Neem bijvoorbeeld de bovenstaande afbeelding van Daniel Batten, waarin hij de klimaatimpact van elektrische auto’s vergelijkt met bitcoin mining. Wat opvalt is dat bitcoin mining veel duurzamer is dan elektrische voertuigen.

 


The post Gaat de Europese Unie bitcoin mining volledig verbieden? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.