FTX Wordt Nog Verder Onder de Loep Genomen: Onafhankelijk Onderzoek Van Start

Het faillissement van de cryptobeurs FTX staat opnieuw in de schijnwerpers na een recente uitspraak van het Hof van Beroep van het Derde Circuit in Philadelphia. Deze rechtbank heeft bepaald dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar FTX, een beslissing die een eerdere afwijzing van deze maatregel door rechter John Dorsey tenietdoet. Dit onafhankelijke onderzoek, geleid door een door de rechtbank aangestelde externe onderzoeker, is bedoeld om meer inzicht te geven in de interne werking van de cryptobeurs en de risico’s in de cryptomarkt.

Toch een onafhankelijk onderzoek?

Het verzoek om een derdepartijonderzoek, aangevoerd door de Amerikaanse trustee Andrew Vara, die toezicht houdt op de zaak, werd aanvankelijk afgewezen door rechter Dorsey. Deze afwijzing werd echter aangevochten door de overheid, die het voor de Appellate Court bracht om de beslissing om te keren. De inspanningen van de trustee waren succesvol, wat resulteerde in het recente vonnis.

De rechtbank eist dat de onafhankelijke onderzoeker geen banden heeft met de schuldenaren. Bijzondere aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de FTX-token (FTT) en hoe FTX, in samenwerking met haar kwantitatieve handelsbureau Alameda Research, de waarde van deze exchange-token heeft opgedreven.

Deze situatie zou volgens het hof kunnen duiden op “onbekende kredietrisico’s in andere cryptobedrijven” voor potentiële investeerders. De beslissing van het hof benadrukt dat een onderzoek dat alleen door de boedel en haar advocaten wordt uitgevoerd, niet volstaat.

Het voorstel voor een onafhankelijke onderzoeker werd oorspronkelijk een maand na het faillissement van FTX voorgesteld door Vara. Deze suggestie stuitte echter op weerstand van John Ray III, de huidige CEO en herstructureringsleider van FTX. In februari 2023 wees rechter Dorsey, in lijn met de schuldenaren, het idee van een derdepartijonderzoek af.

Deze nieuwste uitspraak van het hof in Philadelphia kan een belemmering vormen voor de huidige reorganisatiestrategie, die erop gericht was klanten te compenseren op basis van de waarde van hun crypto-assets op 11 november 2022. De schuldeisers profiteren dus niet mee van de recente prijsstijgingen binnen crypto!


The post FTX Wordt Nog Verder Onder de Loep Genomen: Onafhankelijk Onderzoek Van Start appeared first on Bitcoinmagazine.nl.