FTX-debacle: “Had ik mijn Bitcoin maar gehouden!”

Bijna 18 maanden na het instorten van FTX hebben klanten van de crypto-exchange een buitengewone meevaller gehad. FTX heeft aangekondigd dat vrijwel alle klanten hun bevroren geld terugkrijgen, plus rente. Dit is een zeldzaam resultaat in faillissementsprocedures, waar schuldeisers vaak jaren wachten om slechts een fractie van hun geld terug te zien.

FTX: Fraude en herstel

FTX, ooit een toonaangevende naam in de cryptowereld, werd synoniem met fraude en mismanagement. Toen het bedrijf onder leiding kwam van herstructureringsexpert John Ray III, leek de situatie hopeloos. Ray, bekend van de afwikkeling van Enron, noemde FTX een “ongelooflijk slecht beheerd” bedrijf zonder enige vorm van boekhouding.

Toch is Ray’s team erin geslaagd om 98% van de FTX-schuldeisers ongeveer 118% van hun vorderingen terug te betalen. Dit is mede te danken aan de heropleving van de cryptomarkt, die de waarde van FTX’s aanzienlijke cryptobezittingen heeft opgeblazen. Een bitcoinhouder wiens bitcoin in november 2022 $ 17.500 waard was, ontvangt nu ongeveer $ 20.650.

De winnaars en verliezers

Hoewel dit goed nieuws is voor FTX-klanten, is de situatie minder rooskleurig voor aandeelhouders zoals Tom Brady en investeringsmaatschappijen zoals Sequoia Capital. Zij zullen waarschijnlijk hun volledige investering kwijtraken. Ondanks dat FTX naar schatting $ 16 miljard heeft om uit te betalen, gaan klanten en de belastingdienst voor.

De val van Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en voormalige CEO van FTX, kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar voor het stelen van klantgelden en het verkwisten ervan aan nevenprojecten. Vanaf het moment dat zijn cryptorijk instortte, beweerde SBF dat FTX altijd solvabel was en dat hij, met meer tijd, iedereen hun geld had kunnen terugbetalen. Dit argument overtuigde noch de rechtbank, noch de herstructureringsexpert John Ray III.

Ray schreef in een brief aan de rechtbank dat het bedrijf dat Bankman-Fried achterliet “noch solvabel noch veilig” was. De rechtbank en aanklagers waren niet onder de indruk van SBF’s claim dat er geen schade was omdat klanten hun geld waarschijnlijk terug zouden krijgen. Dit argument leek Ray bijzonder te irriteren, gezien het jaar en een half dat hij bezig was met het vinden en herstellen van FTX’s bezittingen.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De terugbetaling aan FTX-klanten is een zeldzame uitkomst in de wereld van faillissementen en biedt een sprankje hoop voor andere gedupeerde cryptoklanten. Het laat zien dat, ondanks de volatiliteit en risico’s in de cryptomarkt, herstel mogelijk is. Het benadrukt ook het belang van goed management en transparantie in de crypto-industrie.

De terugbetaling van FTX-klanten markeert een ongekend succes in een anderszins donkere periode voor de cryptowereld. Hoewel dit nieuws een opluchting biedt voor velen, blijft het een waarschuwing voor investeerders over de inherente risico’s van de cryptomarkt. Het geval van FTX onderstreept het belang van due diligence en voorzichtigheid bij het navigeren door de wereld van digitale activa.

 


The post FTX-debacle: “Had ik mijn Bitcoin maar gehouden!” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.