FIT21 crypto wetgeving: Wat betekent dit voor investeerders?

Het FIT21-wetsvoorstel stelt een nieuw kader voor de regulering van digitale activa voor. Democraten willen niet tegenstemmen.

In een recente ontwikkeling hebben House Democrats aangekondigd dat ze niet zullen tegenstemmen tegen de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21). Dit is opmerkelijk gezien het voortdurende debat over de regulering van cryptocurrencies en digitale goederen.

Wat houdt FIT21 in?

FIT21, geïntroduceerd in juli 2023 door voorzitter Glenn “GT” Thompson en mede-gesponsord door verschillende prominente Republikeinen, heeft als doel om duidelijke federale vereisten voor digitale activamarkten vast te stellen en innovatie te balanceren met robuuste consumentenbescherming.

Bezwaren van house democrats

Eleanor Mueller, een verslaggever bij Politico, deelde onlangs een e-mail van de House Democrats over het FIT21-wetsvoorstel. De e-mail belicht zorgen over de taal in het wetsvoorstel die digitale activa die als “investeringscontracten” worden verkocht, behandelt als niet-effecten, waardoor ze op de secundaire markt kunnen worden verhandeld. Dit zou decennia van juridische precedenten ondermijnen en onzekerheid in de traditionele effectenmarkten creëren.

Veiligheid voor bedrijven

De e-mail benadrukt ook dat het wetsvoorstel een veilige haven biedt waarin entiteiten een ‘intent to register’ kunnen indienen als ze aan bepaalde vereisten voldoen. Dit zou hen effectief beschermen tegen SEC-regels en -voorschriften totdat de SEC en CFTC hun regels hebben afgerond, wat de bescherming van investeerders zou verzwakken en de deur zou openen voor fraude en marktmanipulatie.

Reacties en aanbevelingen

Hoewel de e-mail Democraten niet aanspoort om tegen te stemmen, stelt het dat ranking lid Maxine Waters sterk tegen het wetsvoorstel is. Waters en David Scott hebben een brief aan hun collega’s gestuurd om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Ze uiten hun bezorgdheid dat het wetsvoorstel zou leiden tot massale deregulering van crypto en sommige traditionele effecten, waardoor belangrijke beschermingen voor investeerders en consumenten zouden worden verwijderd.

Bescherming van investeerders

“De entiteiten die baat zouden hebben bij dit wetsvoorstel zijn niet gewone investeerders die rijkdom proberen op te bouwen, maar eerder de crypto-bedrijven die ervoor hebben gekozen om zich niet te registreren bij de SEC of anderszins de effectenwetten na te leven,” schreven Waters en Scott in hun gezamenlijke brief. Ze benadrukken dat veel van deze bedrijven, zoals Coinbase, worden aangeklaagd door de SEC voor het overtreden van de effectenwetten.

Vooruitgang van FIT21

Ondanks de bezwaren van sommige Democraten, heeft FIT21 aanzienlijke steun gekregen. Verschillende industrie-advocaten en leden van het Huis steunen het wetsvoorstel. De Blockchain Association en Crypto Council for Innovation hebben beiden opgeroepen tot steun voor FIT21. De Blockchain Association heeft onlangs een brief gestuurd aan House Speaker Mike Johnson en Rep. Hakeem Jeffries, waarin ze pleiten voor een stemming op de vloer.

“De beleidskwesties waarmee onze industrie wordt geconfronteerd, zijn complex – en het aannemen van deze wetgeving in het Huis zal verdere discussie en debat in de Senaat mogelijk maken. Daarom dringen onze leden erop aan dat het Huis van Afgevaardigden voor H.R. 4763 stemt,” legde de Blockchain Association uit.

 

Andere crypto-wetgeving

Naast FIT21, vordert ook andere crypto-gerelateerde wetgeving. De Amerikaanse Senaat heeft gestemd om H.J. Res 109 goed te keuren, een resolutie om de controversiële Staff Accounting Bulletin No. 121 (SAB 121) van de SEC ongedaan te maken. Dit kreeg echter niet genoeg stemmen om een veto te weerstaan. President Joe Biden heeft beloofd de resolutie te vetoën, met het argument dat het ongedaan maken van SAB 121 de capaciteit van de SEC om investeerders en het financiële systeem te beschermen tegen crypto-gerelateerde risico’s zou verzwakken.

Wat betekent dit voor investeerders?

Als FIT21 wordt aangenomen, kan dit de cryptomarkt aanzienlijk beïnvloeden. Het zou de weg vrijmaken voor meer regulering en toezicht, wat kan leiden tot meer vertrouwen van investeerders. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat bepaalde bedrijven hun werkwijze moeten aanpassen om aan de nieuwe regels te voldoen.

Actiepunten voor investeerders

  • Blijf geïnformeerd: Volg de laatste ontwikkelingen rond FIT21 en andere relevante wetgeving.
  • Analyseer de markt: Begrijp hoe nieuwe regelgeving de cryptomarkt kan beïnvloeden.
  • Overweeg risico’s: Houd rekening met de mogelijke impact van nieuwe regels op bestaande en toekomstige investeringen.

De voortgang van het FIT21-wetsvoorstel en de daarmee gepaard gaande discussie benadrukken het belang van duidelijke en effectieve regulering in de cryptomarkt. Investeerders moeten alert blijven en zich voorbereiden op mogelijke veranderingen in de regelgeving die de markt kunnen beïnvloeden.

 


The post FIT21 crypto wetgeving: Wat betekent dit voor investeerders? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.