FIOD en Openbaar Ministerie helpen VS met neerhalen cryptomixer

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft cryptomixer Sinbad neergehaald en geblokkeerd. Ze deden dit op grond van beschuldigingen dat het transacties verwerkte die te maken hadden met een beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep.

De website van Sinbad werd ook in beslag genomen door de FBI. Sallaint detail: de Nederlandse Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en het Finse Nationale Onderzoeksbureau deden mee in deze actie.

In een persbericht van het ministerie van Financiën wordt Sinbad beschreven als “een virtuele valutamixer die dient als een belangrijk instrument voor het witwassen van geld van de door de OFAC aangekaarte Lazarus Group”. Dit is een door de staat gesponsorde cyberhackgroep van de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK).

Het Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) heeft twee bitcoin adressen en twee e-mailadressen gedeeld die aan Sinbad zijn gekoppeld. Hierdoor zijn alle Amerikanen verboden om in de toekomst interactie te hebben met de adressen.

Volgens blockexplorers bevat één adres momenteel ongeveer 0,35 BTC (ter waarde van ongeveer $13.000), maar heeft het in totaal ruim 15 BTC (ter waarde van ongeveer $570.000) ontvangen. Het andere adres bevat ongeveer $67 aan bitcoin.

Sinbad sluisde volgens het persbericht het geld van de hacks van Horizon Bridge en Axie Infinity door. Het heeft ook cryptovaluta verplaatst die verband houden met “ontduiking van sancties, drugshandel, de aankoop van materiaal voor seksueel misbruik van kinderen en aanvullende illegale verkopen op darknet-marktplaatsen.”

Volgens Chainalysis is Sinbad een vrij nieuwe mixer. Het begon pas in oktober 2022 met adverteren. Volgens Elliptic is Sinbad ook gebruikt om een deel van de $35 miljoen van de hack van Atomic Wallet wit te wassen.


The post FIOD en Openbaar Ministerie helpen VS met neerhalen cryptomixer appeared first on Bitcoinmagazine.nl.