Fed-gouverneur: “Stablecoins kunnen de Amerikaanse dollar versterken”

De snelle groei van bitcoin is in theorie een bedreiging voor de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. In de praktijk ligt dat wat anders, omdat bitcoin op dit moment nog niet goed functioneert als betaalmiddel. Maar crypto brengt voor de Amerikaanse dollar ook positieve dingen met zich mee, zo stelt Fed-gouverneur Christopher Waller.

Stablecoins kunnen volgens hem de machtspositie van de Amerikaanse dollar versterken.

Stablecoins goed voor Amerikaanse dollar?

“Ongeveer 99 procent van de market cap van stablecoins is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar”, aldus Waller tijdens een conferentie voor centrale bankiers op 15 februari.

“Mensen denken vaak dat cryptocurrency’s als bitcoin de Amerikaanse dollar kunnen vervangen als wereldreservemunt. Maar cryptocurrency’s worden in feite verhandeld tegen de Amerikaanse dollar. Het is dus waarschijnlijk dat een uitbreiding van die markt de dominante positie van de dollar alleen maar versterkt”, zo gaat Waller verder.

Tether (USDT) en USD Coin (USDC) zijn goed voor 90 procent van de totale market cap van 139,5 miljard dollar voor stablecoins. Deze twee stablecoins spelen een vitale rol in het DeFi-ecosysteem, omdat het handelaren de mogelijkheid geeft om uit te stappen in een liquide digitale versie van de Amerikaanse dollar

Bitcoin is een onzichtbare bedreiging

Christopher Waller gaf tijdens de conferentie toe dat bitcoin en crypto in theorie een bedreiging vormen voor de Amerikaanse dollar. Die bedreiging is echter nog allesbehalve een realiteit op dit moment. Er is volgens Waller nog geen “zichtbare erosie van de dominantie van de Amerikaanse dollar” te bekennen.

“Ik verwacht niet dat de Amerikaanse dollar op de korte termijn zijn machtspositie als de wereldreservemunt inlevert”, aldus Waller.

Het is op zijn minst interessant te noemen dat medewerkers van de Amerikaanse centrale bank beginnen te erkennen dat stablecoins weleens positief kunnen zijn voor de machtspositie van de Amerikaanse dollar. Voor mensen buiten Amerika is het immers een hele eenvoudige manier om de Amerikaanse dollar te gebruiken als beschermingsmiddel tegen de inflatie in hun lokale fiatmunt.


The post Fed-gouverneur: “Stablecoins kunnen de Amerikaanse dollar versterken” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.