Europese Raad voorlopig akkoord over nieuwe anti-witwasregels

De Europese Raad heeft een voorlopig akkoord bereikt over delen van een nieuw anti-witwaspakket. Het zou strengere regels moeten opleggen aan cryptobedrijven.

In een vrijgegeven verklaring dat de groep beleidsmakers donderdag hebben vrijgegeven, staat dat de nieuwe regels “het grootste deel van de cryptosector” zouden omvatten. Cryptobedrijven worden verplicht om “due diligence” op hun klanten uit te voeren.

Volgens dit voorlopige plan moeten ze deze deze extra checks doen wanneer klanten van plan zijn om transacties ter waarde van minimaal €1.000 te verwerken. Het voegt ook maatregelen toe om de risico’s met betrekking tot transacties met “self-hosted wallets” te beperken, aldus de verklaring.

Het plan moet nog wel worden gepresenteerd in het Europees Parlement.

“Als ze worden goedgekeurd, zullen de Raad en het Parlement de teksten formeel moeten aannemen voordat ze in het Publicatieblad van de EU worden gepubliceerd en in werking treden.”

Dinsdag heeft de Europese Bankautoriteit haar richtlijnen over de risicofactoren voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme ook uitgebreid naar de cryptosector.

Vincent Van Peteghem, de Belgische minister van Financiën, zei vandaag dat het voorlopige akkoord deel uitmaakt van het nieuwe AML-systeem van de EU. AML staat voor Anti-Money Laundering.

“Dit zal ervoor zorgen dat fraudeurs, georganiseerde misdaad en terroristen geen ruimte meer hebben om hun opbrengsten via het financiële systeem te legitimeren.”

Vorig jaar heeft de Europese Unie ook al de Markets in Crypto Assets (MiCA) aangenomen.


The post Europese Raad voorlopig akkoord over nieuwe anti-witwasregels appeared first on Bitcoinmagazine.nl.