Europese Denktank: Bitcoin Lightning, crypto mixers en privacycoins misbruikt door criminelen

Criminele organisaties maken gebruik van het bitcoin lightning netwerk om wit te wassen. Dat is één van de verdenkingen uit het rapport van de EU Innovation Hub for Internal Security.

Europese denktank over Lightning

De onderzoekers noemen het “databeschermende” technologieën die door criminelen zijn te gebruiken en daar zijn zorgen over bij de Europese instanties. Het EU Innovation Hub for Internal Security is een “samenwerkingsnetwerk van innovatielabs” uit verschillende EU-lidstaten. Een van de bekende leden is Europol.

Ze wijzen naast lightning naar technologieën zoals Mimblewimble, zero-knowledge (zk) proofs, coin mixers en privacy coins zoals Monero en Zcash, die door ‘criminelen zijn te misbruiken’. Ze stellen dat de “multisignature-betalingskanalen van het lightning netwerk niet alle transacties naar de blockchain zullen uitzenden, maar alleen bij het openen en sluiten van het betalingskanaal. Dat zou het traceren van transacties bemoeilijken.

Het rapport richt zich ook op coin mixers zoals Tornado Cash en privacy coins, waaronder Monero, Zcash, Grin en Dash. Door gebruik van “zero-knowledge proofs en layer 2-oplossingen” is het mogelijk om transactiegegevens te verbergen. En dat maakt het “aanzienlijk lastiger om de oorsprong van (illegale) cryptocurrency te traceren voor wetshandhavers.

Het cryptografisch protocol Mimblewimble, gebruikt door cryptocurrency’s zoals Grin, Beam en Litecoin, beschouwen de researchers als een “complicerende factor”. Tegelijkertijd geven de onderzoekers toe dat “transacties met Mimblewimble niet vaak voorkomen.”

Privacycoins en crypto mixers

Privacy coins staan de laatste maanden onder druk van regelgeving door overheden. Het MiCA-kader van de EU, dat eind 2024 in werking treedt, beperkt de interacties tussen crypto-asset service providers (CASP’s) en privacy coins, waardoor cryptobeurzen zoals Binance zijn aangespoord om deze te verwijderen.

Crypto mixers staan ook onder druk van wetshandhavingsinstanties wereldwijd, waarbij Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev schuldig is bevonden aan witwassen door een Nederlandse rechtbank.

In april arresteerden en beschuldigden de Amerikaanse autoriteiten de oprichters van bitcoin mixer Samourai Wallet van samenzwering tot witwassen. De repressie heeft een afschrikkend effect gehad op andere privacytools, waarbij verschillende coin mixing-services de VS verlieten na de arrestaties van Samourai Wallet.


The post Europese Denktank: Bitcoin Lightning, crypto mixers en privacycoins misbruikt door criminelen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.