Ethereum rondt ‘Dencun’ upgrade af, transactiekosten moeten fors lager

Ethereum heeft de ‘Dencun’ upgrade afgerond, bedoeld om de transactiekosten op het blockchainnetwerk te verlagen, meldt Coindesk. Een sleutelelement van de upgrade is het zogenaamde “proto-danksharding”, waardoor ‘gesharde’ transacties worden verwerkt buiten reguliere transacties, en daardoor liggen de kosten lager zo is de gedachte.

Ethereum upgrade

Met de langverwachte “Dencun” upgrade worden zogenaamde layer-2 netwerken zoals Arbitrum en Polygon ook gebruikt. De hard fork is geactiveerd bij Ethereum epoch 269.568 om 13:55 UTC (9:55 a.m. ET), en is afgerond om 14:10 UTC.

De upgrade, beschouwd als de grootste van Ethereum in bijna een jaar, zien experts als cruciaal om de hoge transactiekosten aan te pakken. Diverse layer-2 netwerken staan klaar om bij de ether blockchain aan te haken.

Tijdens de officiële watch party georganiseerd door EthStaker en de Ethereum Foundation, merkte Terence Tsao, core developer bij Offchain Labs, op dat sommige van de grotere rollups wachten met het indienen van data blobs naar Ethereum tot het netwerk stabieler is. De X-account voor de Arbitrum Foundation merkte op dat het binnen de volgende 24 uur begint met het gebruik van blobs.

Wat is proto-danksharding?

Centraal in de upgrade staat de implementatie van “proto-danksharding” – een nieuwe transactiecategorie die gegevens op Ethereum zal opslaan, door de introductie van de zogenaamde data blobs.

Het primaire voordeel van deze upgrade ligt bij layer 2 netwerken zoals Arbitrum, Optimism en Polygon, die Ethereum moeten helpen schalen door transacties van gebruikers te bundelen en vervolgens terug te sturen naar de hoofdblockchain, waar dan de afrekening in grote batches plaatsvindt.

Dit type technologie staat bekend als een rollup, en rollup-netwerken zijn de afgelopen jaren populair op het Ethereum-ecosysteem. Gebruikers hebben miljarden dollars gestort in deze soorten chains, en hebben onlangs hogere transactievolumes gezien vergeleken met de basischain.

Dencun is de eerste stap naar het implementeren van “sharding”, wat een technologische functie is die de blockchain in mini-shards (of mini-ketens) zal opsplitsen, om meer transacties goedkoop te verwerken. De volledige implementatie van sharding is nog jaren verwijderd, dus Dencun’s implementatie van proto-danksharding is een tussenoplossing voor de hoge transactieprijzen van Ethereum.

De prijs van ether schoot afgelopen door de $4.000, maar de upgrade heeft voor weinig volatiliteit gezorgd op moment van schrijven.


The post Ethereum rondt ‘Dencun’ upgrade af, transactiekosten moeten fors lager appeared first on Bitcoinmagazine.nl.