Enorme blunder: gebruiker betaalt $170.000 in bitcoin aan transactiekosten

Een ongelukkige bitcoiner probeerde zijn UTXOs te consolideren, maar maakte daarin een gigantische blunder. laat zien dat iemand 4 bitcoin betaalde voor een transactie op dinsdag. Dit was duidelijk niet de bedoeling, omdat de gebruiker in kwestie uiteindelijk slechts 2,9 bitcoin naar de plaats van bestemming stuurde en daar dus 170.000 dollar aan transactiekosten voor betaalde.

30.000x teveel betaald voor bitcoin transactie

Met deze fee van 4,03 bitcoin betaalde de gebruiker in kwestie volgens mempool.space ongeveer 30.000 keer teveel voor de transactie. De gebruiker tikte 1.800.890 satoshi per vByte (sat/vB) af, terwijl de kosten op het moment van de transactie gemiddeld 60 sat/vB waren.

“Als je UTXOs consolideert, zorg er dan voor dat je dit daadwerkelijk doet en niet een deel als transactiekosten verstuurt”, aldus Tomer Strolight van Swan Bitcoin.

De afkorting UTXO staat voor Unspent Transaction Output. In principe is dit een soort ongebruikte cheque die je kunt gebruiken als input voor een nieuwe transactie. Met andere woorden: het zijn “verse” satoshi die je kunt versturen.

Over het algemeen is het slim om jouw bitcoin zo min mogelijk te verdelen over verschillende UTXOs. Dat scheelt namelijk in de transactiekosten als je jouw bitcoin in de toekomst wil versturen.

Krijgt deze gebruiker zijn bitcoin terug?

Het antwoord op die vraag hangt volledig af van de miner die het blok wist te produceren.

In sommige gevallen hebben dit soort gebruikers geluk en kunnen ze hun bitcoin terugkrijgen van de miners, die het ook zielig vinden om van dit soort fouten te profiteren.

Een voorbeeld daarvan zagen we in september toen F2Pool geld terugstuurde naar Paxos, dat per ongeluk 500.000 dollar betaalde voor een bitcoin-transactie.

Maanden later betaalde Antpool een fee van 3,1 miljoen dollar terug aan een anonieme gebruiker die een vergelijkbare fout maakte. De moraal van het verhaal: wees heel voorzichtig met je bitcoin en zeker als je grote transacties verstuurt.

Een foutje is helaas snel gemaakt.


The post Enorme blunder: gebruiker betaalt $170.000 in bitcoin aan transactiekosten appeared first on Bitcoinmagazine.nl.