EIP-7702: Een alternatieve transactietype voor verbeterde gebruikerservaring op Ethereum

In de wereld van Ethereum is er voortdurende ontwikkeling gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring en het optimaliseren van transacties. Een recent voorstel, EIP-7702, beoogt dit te bereiken door een nieuw transactietype te introduceren dat Externally Owned Accounts (EOA’s) tijdelijk omzet in smart contract wallets. Dit biedt gebruikers tal van voordelen, waaronder batching van transacties, gesponsorde transacties en gedecentraliseerde privileges.

Vitalik Buterin

EIP-7702 – functies en voordelen

EIP-7702 introduceert een transactietype dat EOAs tijdens transactie-uitvoering omzet in smart contract wallets. Dit biedt diverse functionaliteiten:

  • Batching van transacties: Gebruikers kunnen meerdere transacties bundelen in een enkele transactie, waardoor transactiekosten worden bespaard en de efficiëntie verbetert.
  • Gesponsorde transacties: Transactiekosten kunnen worden gesponsord door een andere account, wat handig is voor gebruikers met beperkte fondsen of voor dApps die gebruikersbetalingen willen vergemakkelijken.
  • Gedecentraliseerde privileges: Gebruikers kunnen subkeys met gelimiteerde permissies ondertekenen, waardoor ze anderen toegang kunnen geven tot specifieke functies of fondsen zonder volledige controle over hun wallet af te staan.

Vergelijking met EIP-3074

EIP-7702 biedt vergelijkbare functionaliteit als EIP-3074, een bestaande standaard die al veel van deze mogelijkheden biedt. Echter, EIP-7702 richt zich op toekomstige compatibiliteit door geen opcodes te introduceren, wat in de toekomst mogelijk verouderd zou kunnen raken.


Toekomstperspectief

EIP-7702 bevindt zich momenteel in de conceptfase en de toekomst is nog onzeker. Ontwikkelaars plannen echter om EIP-3074 in de volgende Ethereum-upgrade, Pectra, te integreren, die eind 2024 of begin 2025 wordt verwacht.

Naast EIP-7702 en EIP-3074 biedt ERC-4337 vergelijkbare functies voor account-abstractie, met toepassingen zoals groepsbeheer-toewijzing van wallets en gebundelde en gesponsorde transacties.

EIP-7702 presenteert een innovatieve benadering om de gebruikerservaring op Ethereum te verbeteren door EOAs te transformeren in smart contract wallets. De functies voor batching van transacties, gesponsorde transacties en gedecentraliseerde privileges bieden gebruikers meer flexibiliteit en controle over hun fondsen.

Hoewel de toekomst van EIP-7702 nog onzeker is, vormt het een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van geavanceerde account-abstractie mogelijkheden op Ethereum.


The post EIP-7702: Een alternatieve transactietype voor verbeterde gebruikerservaring op Ethereum appeared first on Bitcoinmagazine.nl.