dYdX Versterkt Handelsvoorwaarden na Grote Liquidaties

De gedecentraliseerde cryptobeurs dYdX heeft recentelijk de margevereisten voor diverse markten verhoogd. Deze stap volgt op een vermoedelijke gerichte aanval op de YFI-token, die leidde tot aanzienlijke liquidaties. Als gevolg hiervan moest de beurs op 17 november maar liefst $9 miljoen uit hun verzekeringsfonds aanspreken om de verliezen van gebruikers te compenseren.

Het komt er op neer dat er een wijziging in de regels komt die bepaalt hoeveel kapitaal een handelaar moet aanhouden om een bepaalde positie in te nemen of te behouden op een financiële markt. In dit geval op een cryptobeurs zoals dYdX. In de context van handel, vooral bij het gebruik van hefboomwerking (leverage), is de ‘marge’ het bedrag aan eigen kapitaal dat een handelaar moet inzetten om een grotere positie te openen.

Margevereisten zijn dus de regels die bepalen hoe groot dit bedrag moet zijn. Wanneer een beurs de margevereisten verhoogt, betekent dit dat handelaren een groter deel van hun eigen kapitaal moeten gebruiken om een positie te openen of te behouden. De aanpassing in de margevereisten betreft voornamelijk de minder liquide markten, waaronder tokens zoals EOS, 0x Protocol (ZRX), Aave, Algorand, Internet Computer, Monero, Tezos, Zcash, SushiSwap, THORChain, Synthetix, Enjin, 1inch Network, Celo, Yearn.finance en Uma.

Deze maatregelen werden genomen na een incident waarbij een handelaar met een winstgevende strategie gericht op lange posities in YFI, posities ter waarde van bijna $38 miljoen liquideerde. Antonio Juliano, oprichter van dYdX, omschreef dit als een “gerichte aanval” op de beurs. Hij wees erop dat de open interesse in YFI op dYdX binnen enkele dagen steeg van $0,8 miljoen naar $67 miljoen, veroorzaakt door één enkele handelaar. Dezelfde handelaar had eerder een soortgelijke poging ondernomen op de SUSHI-markt.

Juliano gaf toe dat de verhoogde initiële margeverhoudingen voor YFI niet afdoende waren om de prijsdaling tegen te gaan. De betrokken handelaar kon aanzienlijke bedragen in USDC opnemen van dYdX vlak voor de crash.

Bovendien heeft dYdX aangekondigd dat ze “zeer winstgevende handelsstrategieën” nu verbieden, een verwijzing naar de taal gebruikt door Avraham Eisenberg, de persoon achter de Mango Markets-exploitatie van $116 miljoen in 2022.

De waarde van de YFI-token kelderde op 17 november met 43% binnen enkele uren, na een eerdere stijging van meer dan 170% in november. Deze daling deed meer dan $300 miljoen aan marktkapitalisatie teniet. Desondanks is de token over de laatste 30 dagen nog steeds met meer dan 90% gestegen, met een handelswaarde van $9.190 op het moment van rapportage.

Het team van Yearn.finance heeft nog geen officiële details over het voorval bekendgemaakt. Een ingewijde bron vertelde aan Cointelegraph dat de ontwikkelaars van het team niet de meerderheid van de tokenvoorraad in handen hebben, waarmee zorgen over een mogelijke fraude worden weerlegd. Deze informatie wordt ondersteund door gegevens van Etherscan, die aantonen dat grote gecentraliseerde beurzen de voornaamste houders van YFI zijn.


The post dYdX Versterkt Handelsvoorwaarden na Grote Liquidaties appeared first on Bitcoinmagazine.nl.