“Do Kwon wacht op definitief uitleveringsbesluit in vreemdelingenkamp in Montenegro”

Voormalig Terraform Labs CEO Do Kwon is door de Montenegrijnse autoriteiten in een “ontvangstcentrum” voor vreemdelingen geplaatst nadat zijn gevangenisstraf eindigde op 23 maart. Dat bericht de Montenegrijnse nieuwsoutlet Vijesti. Kwon is volgens het bericht vijf uur lang ondervraagd door de lokale autoriteiten voordat hij naar het kamp is verplaatst.

Do Kwon in vreemdelingenkamp

Kwon blijft in bewaring in het kamp totdat de lokale rechtbank een nieuw besluit neemt over zijn uitlevering, zo meldt Vijesti. Volgens Kwon’s lokale juridische vertegenwoordiger Goran Rodić is deze behandeling illegaal en gaat hij een klacht indienen bij een lokale rechtbank. Het paspoort van de mede-oprichter van Terra is ook vorige week in beslag genomen.

Het Hooggerechtshof van Montenegro heeft Kwon’s uitzetting naar Zuid-Korea uitgesteld nadat lokale aanklagers vorige week bezwaar maakten tegen de beslissing. Met als argument dat de rechtbank haar bevoegdheid had overschreden door een “verkorte” juridische procedure uit te voeren. Amerika wilde Kwon berechten, maar daar zette de rechter in Montenegro een streep doorheen.

Aankomende civiele rechtszaak

In mei 2022 stortten de cryptocurrency’s Terra en Luna van Terraform Labs in, waarbij in een paar dagen tijd meer dan 40 miljard dollar aan marktwaarde is verdampt. Na dit drama maken de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten jacht op Do Kwon wegens fraude en overtredingen van de effectenwetgeving. Kwon is in maart 2023 in Montenegro opgepakt wegens het gebruik van valse reisdocumenten.

Ondertussen staat de Amerikaanse civiele rechtszaak over de fraudeaanklachten van de Securities and Exchange Commission tegen Kwon en Terraform Labs gepland voor 25 maart.


The post “Do Kwon wacht op definitief uitleveringsbesluit in vreemdelingenkamp in Montenegro” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.