Dit is waarom bitcoin beter is dan goud

Bitcoin wordt al jaren het “digitale goud” genoemd binnen de financiële industrie. De komst van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten kunnen dat narratief weleens een boost geven.

Waarom?

Omdat goud een ondoorzichtige asset is. Het is onmogelijk om te weten hoeveel goud er in omloop is en geen enkele partij kan “bewijzen” dat zij een bepaalde hoeveelheid goud bezitten.

Het probleem van ‘papiergoud’

“Er is 11 biljoen dollar aan fysiek goud in omloop dat achter 250 biljoen dollar aan papiergoud aanrent, omdat er geen transparantie verbonden is aan de asset. Goud wordt verzameld, gecontroleerd en in het geheim in de gaten gehouden door de 200 overheden op de planeet.

Bitcoin flipt dat model”, aldus Darin Feinstein van bitcoin miner Core Scientific.

Zou jij investeren in een asset waarvan je niet eens weet hoeveel er in omloop is en waarvan die omloop in feite oncontroleerbaar is? Wie moet je voor zo’n asset vertrouwen? Wie kan je eigenlijk vertrouwen?

Dat zijn volgens Feinstein problemen die het gematigde succes van goud door de jaren heen verklaren. Bitcoin ziet hij als de oplossing en de eerste “bewijzen” daarvan zien we in de vorm van Bitwise, dat de adressen voor zijn Spot Bitcoin ETF onthulde.

Bitcoin is transparant

In tegenstelling tot goud is bitcoin wel een transparante asset, zo bewijst Bitwise hier. We kunnen precies zien hoeveel bitcoin het fonds beheert, zodat klanten van het fonds weten waar ze aan toe zijn.

Het is onmogelijk om met bitcoin te sjoemelen (tot op zekere hoogte). Wat dat betreft zou bitcoin weleens de potentie kunnen hebben om de rol van goud over te nemen.

Als je nu (zonder voorkennis) zou moeten kiezen tussen de twee assets, dan is bitcoin objectief gezien toch een meer aantrekkelijke optie dan goud. Je kunt het digitaal binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld verplaatsen en meteen controleren of je daadwerkelijk bitcoin hebt ontvangen.


The post Dit is waarom bitcoin beter is dan goud appeared first on Bitcoinmagazine.nl.