Directeur Binance Nigeria ontsnapt uit gevangenis, verdacht van belastingontduiking

De Nigeriaanse autoriteiten onderzoeken hoe een gevangen genomen directeur van Binance Nigeria is gevlucht met een vals paspoort. Dat meldt een lokaal nieuwsmedium.

Binance-directeur vlucht uit gevangenis

In andere nieuwsberichten is te lezen dat de Nigeriaanse regering strafrechtelijke procedures tegen de beurs is gestart wegens belastingontduiking. Volgens lokale media zijn de aanklachten vandaag (maandag) ingediend bij het Federale Hooggerechtshof in Abuja.

Binance-directeur Nadeem Anjarwalla en zijn collega Tigran Gambaryan zijn enkele weken in een pension in Abuja, de hoofdstad van Nigeria, vastgehouden. Anjarwalla zou echter op vrijdag 22 maart uit detentie zijn gevlucht nadat hij naar een nabijgelegen moskee was gebracht voor het gebed.

Anjarwalla is naar verluidt uit Abuja gevlogen met een luchtvaartmaatschappij uit het Midden-Oosten. Het is echter onduidelijk hoe hij erin slaagde op de internationale vlucht te stappen. Omdat zijn Britse paspoort, waarmee hij Nigeria binnenkwam, in het bezit van de Nigeriaanse autoriteiten was. Volgens een immigratiefunctionaris is hij gevlucht op een (vals) Keniaans paspoort. De autoriteiten proberen nu te achterhalen hoe Anjarwalla het paspoort heeft verkregen, aangezien hij geen andere reisdocumenten bij zich had terwijl hij in hechtenis was.

Volgens berichten hadden de mannen verschillende privileges tijdens hun detentie, inclusief het gebruik van mobiele telefoons.

Anjarwalla is de regionale manager voor Binance in Afrika en Gambaryan is een Amerikaanse staatsburger die de compliance team leidde. Ze zijn in hechtenis genomen bij hun aankomst in Nigeria op 26 februari. De mannen zijn vastgehouden nadat een hoge rechter in Abuja een strafklacht tegen hen had ontvangen.

Witwassen

Het hof stond de Economische en Financiële Fraudecommissie (EFCC) toe de twee individuen 14 dagen vast te houden. Het hof eiste verder dat Binance de Nigeriaanse overheid toegang geeft tot gegevens en details van Nigeriaanse handelaren die gebruik maken van haar platform.

Maar Binance weigert te voldoen aan de beslissing van de rechtbank, daarop heeft het hof de detentie verlengd van de functionarissen met nog eens 14 dagen om het knoeien met bewijsmateriaal te voorkomen.

De Nigeriaanse overheid heeft strenge maatregelen genomen tegen personen en organisaties die betrokken zijn bij terrorismefinanciering en witwassen van geld gekoppeld aan Binance. Volgens overheidsrapporten is de Binance-beurs gebruikt om bijna 21 miljard dollar wit te wassen.


The post Directeur Binance Nigeria ontsnapt uit gevangenis, verdacht van belastingontduiking appeared first on Bitcoinmagazine.nl.