Deze cryptobeurs geeft gebruikers slechts 50% van schadeclaims: Binance speelt een rol

Gopax, een van de grootste cryptobeurzen in Zuid-Korea en grotendeels eigendom van Binance, heeft in augustus 2023 de claims van zijn gebruikers op Genesis verkocht voor slechts de helft van hun waarde.

Dit nieuws van het Koreaanse Hankyung (Korea Economic Daily). Gopax is in totaal 70 miljard Koreaanse won (ongeveer $51,4 miljoen) verschuldigd aan zijn gebruikers. Deze schuld is ontstaan door de blootstelling aan het failliete cryptobedrijf Genesis Global, dat in november 2022 instortte. Tot nu toe heeft Gopax slechts 50% van dit bedrag aan zijn gebruikers terugbetaald.

Via Genesis konden beurzen tokens en bitcoin uitlenen tegen hoge rentetarieven. Een deel van die rentetarieven beloofde men aan hun klanten. In de praktijk is dat echter geen houdbaar verdienmodel, Genesis ontplofte en dat betekende problemen voor alle klanten bij cryptobeurzen die hier geld in hebben gestopt. Nu de markt is gestegen, is de schuldenlast in bitcoin hetzelfde gebleven, maar in de dagwaarde natuurlijk flink gestegen. Dat zorgt voor extra problemen bij de beurs.

Faillissement

In november 2022, op het dieptepunt van de cryptomarkt, waren de resterende onbetaalde digitale activa 35 miljard won waard. Sindsdien zijn deze activa gestegen tot een totale waarde van 100 miljard won, gebaseerd op een bitcoinkoers van $69.000. Volgens de Korean Times bevindt Gopax zich momenteel in grote problemen door de toename van de schuldenlast.

Genesis, dat in de problemen kwam door een blootstelling van $1,2 miljard aan het noodlijdende hedgefonds Three Arrows Capital, was verantwoordelijk voor een deel van de fondsen van Gopax. Een bron vertelde aan Korea Economic Daily: “We hebben met Bitcoin betaald die we verkregen door de Genesis-claim tegen een lage prijs aan een derde partij te verkopen. We stellen de betaling van de resterende 50% van de schade uit tot na de voltooiing van de overname van Gopax.”

Binance

In februari 2023 verkreeg Binance een aanzienlijk aandelenbelang in Gopax, zonder de voorwaarden van de deal bekend te maken, waarmee de cryptobeurs terugkeerde naar de Zuid-Koreaanse markt. Echter, op 7 juni 2023, zorgde een rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Binance voor vertraging in de overname, wat leidde tot een herziening van de deal door de Zuid-Koreaanse Financial Services Committee.

Eerder deze maand kreeg Genesis goedkeuring van de Amerikaanse faillissementsrechtbank voor een plan van $3 miljard om contant geld en cryptocurrency terug te geven aan zijn schuldeisers. Rechter Sean Lane verwierp een bezwaar van Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf van Genesis, dat vond dat de failliete dochteronderneming niet meer dan de waarde van de crypto-activa aan zijn klanten en schuldeisers zou moeten betalen.


The post Deze cryptobeurs geeft gebruikers slechts 50% van schadeclaims: Binance speelt een rol appeared first on Bitcoinmagazine.nl.