De bitcoin halving gebeurt alweer over ongeveer 100 dagen

Het enthousiasme in de cryptomarkt is weer helemaal terug. Niet alleen vanwege de verwachte goedkeuring van de eerste bitcoin ETF in de Verenigde Staten, maar ook omdat de halving steeds dichterbij komt.

Met een aantal grove schattingen, is de halvering van de block subsidie nu zo’n 100 dagen van ons verwijderd! Elke 210.000 blocken gebeurt er in bitcoin iets bijzonders: het wordt extra schaars. Omgerekend is dat iedere vier jaar.

Hoewel iedereen weet dat er maximaal 21 miljoen bitcoins zullen bestaan, komen deze geleidelijk in omloop. 50% in de eerste jaren tussen 2009 en 2012, vervolgens 25% erbij tussen 2012 en 2016. Als je doorrekent, voel je hem misschien wel aankomen: 2024 is het weer zo ver.

Momenteel 824.450 aanbeland, en de halving is dus 15.550 bocken van ons verwijderd. Vermenigvuldig dat met de gemiddelde blocktijd van 10 minuten, dan zijn dat nog 2580 uren. Deel dat door 24 uur per dag en je krijgt … 107 dagen!

Huh, denk je misschien. Dat is toch meer dan 100 dagen?

Nou, met de rekenkracht die stijgt, volgen blocken elkaar doorgaans iets sneller op. De verwachting is dan ook dat het allemaal nét iets sneller zal gaan. Op countdown websites schatten analisten in dat het op 17 april zo ver zal zijn.

Door de extra schaarste waar de markt mee te maken krijgt (door een lagere inflow van het aantal nieuwe coins), is bitcoin historisch gezien elke keer gestegen na een halving. Met de prijstonwikkelingen van de laatste maanden, lijkt de grootste cryptovaluta ook nu weer een opmaat voor een nieuwe bullmarkt te hebben gemaakt. Het verleden biedt echter geen garantie voor de toekomst.


The post De bitcoin halving gebeurt alweer over ongeveer 100 dagen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.