De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De spread van de financieringstarieven is ingestort, wat duidt op een grotere bereidheid van handelaren om verder te speculeren met deze cryptovaluta.
Funding rate
De funding rate is uit te leggen als het rentetarief dat periodiek wordt betaald tussen long- en short-posities. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de prijs van het futurescontract overeenkomt met de spotprijs. Als de marktprijs van het futurescontract boven de spotprijs ligt, zijn de long-posities aan de beurt om short-posities te financieren. Als de marktprijs onder de spotprijs ligt, geldt het andersom: short-posities financieren de long-posities.
Voor handelaren heeft de funding rate invloed op de kosten van het aanhouden van posities in perpetual futures. Een positieve funding rate betekent dat long-posities short-posities moeten betalen en vice versa. Dit kan van invloed zijn op handelsstrategieën en winstgevendheid, vooral voor handelaren die grote posities aanhouden voor langere periodes.
Meer risico-bereidheid
Gegevens bijgehouden door Glassnode tonen aan dat de spread onlangs is ingestort tot een jaarniveau van – 9%, een teken dat investeerders bereid zijn om meer te betalen om geheven long- of bullish weddenschappen in de ether-perpetuele futuresmarkt aan te gaan in vergelijking met bitcoin (BTC). Met andere woorden, de risicobereidheid neemt toe en investeerders zijn bereid om geld te steken in kleinere en riskantere altcoins, in de verwachting een grote winst te genereren.
“De spread tussen BTC- en ETH-financieringstarieven wordt groter. Vóór oktober 2023 is een relatief neutraal regime te zien, waarbij de spread oscillatie vertoont tussen positieve en negatieve toestanden,” zegt Glassnode in hun wekelijkse nieuwsbrief. “Maar sinds de rally van oktober zijn de financieringstarieven voor ETH consequent hoger geweest dan voor BTC, wat duidt op een toegenomen bereidheid van handelaren om verder te speculeren op het risicogebied,” voegt Glassnode eraan toe.
Bitcoin is ’s werelds grootste cryptocurrency qua marktwaarde en de meest liquide, met een groeiende mainstream-adoptie. Ether wordt daarentegen beschouwd als de leider van de altcoins. Daarom weerspiegelt het prijs- of financieringstarievenverschil in bitcoin- en ethermarkten het bredere risicosentiment, zoals het AUD/JPY-paar doet in traditionele markten.
Perpetuals of futures zonder vervaldatum omvatten een financieringstariefmechanisme, zodat de prijzen voor perpetuals de spotprijzen nauw volgen. Een positief financieringstarief betekent dat de hefboomwerking naar de bullish kant is gekanteld, en longposities bereid zijn om shorts te betalen om hun weddenschappen open te houden. Een negatief tarief suggereert het tegenovergestelde.
De bitcoin-ether financieringstariefspread zweefde tussen -3% (ondergrens) en +3% (bovengrens) in de eerste negen maanden van 2023. Sinds oktober heeft de spread verschillende keren kortstondige dalingen onder -3% gezien, wat wijst op een voorkeur voor ether en de bredere altcoinmarkt.
Het aandeel van bitcoin in de totale markt, vaak de dominantiegraad genoemd, is sinds begin januari tussen 51% en 54% gebleven, volgens het grafiekplatform TradingView. De totale cryptomarktkapitalisatie is in die periode gestegen van ongeveer $1,7 biljoen tot $2,2 biljoen. Nu de koers van bitcoin weer sterk stijgt, neemt dat percentage wel weer toe.
The post “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.