Nederlandse cryptobedrijven besluiten massaal het land of de sector te verlaten.
Het toezicht op crypto wordt te streng en te duur voor veel cryptobedrijven om in Nederland te blijven, waardoor velen van plan zijn Nederland te verlaten of compleet te stoppen. In de tussentijd krijgen buitenlandse partijen te maken met milder en goedkoper toezicht, waardoor ze met een Europese vergunning de Nederlandse markt kunnen overspoelen.
Tientallen bedrijven uit de Nederlandse cryptosector
Een aanzienlijk deel van de Nederlandse cryptosector, tientallen cryptobedrijven, hebben plannen om Nederland te verlaten of compleet te stoppen met de werkzaamheden, vermeldt het Financieel Dagblad (FD). Dit zou komen door het strenge en dure toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten).
De Nederlandse toezichthouder zegt geen enkele coulance bij het handhaven van de MiCA, de Europese cryptoregels, te bieden. Hierdoor stijgen de toezichtkosten voor bedrijven met miljoenen euro’s, wat een aanzienlijke verhoging is ten opzichte van andere landen.
Bedrijven stoppen massaal
Er wordt een golf van overnames, faillissementen en verhuizingen verwacht door de grote cryptobedrijven in Nederland. Veel bedrijven moesten na 2022 en 2023 flink bezuinigen en bijlenen, wat de MiCA eisen nu veel te zwaar maakt. Zo liet een woordvoerder van Bitvavo aan het FD weten:
“Wij verwachten een consolidatieslag in de cryptomarkt.”
Andere grote Nederlandse bedrijven zijn al gestopt en overgenomen. Zo is LiteBit er compleet mee gestopt, terwijl Bitcoin Meester over werd genomen.
Het doel van de MiCA
Maar wat is dan het doel van de MicA? Met de MiCA regelgeving probeert de Europese Unie grip te krijgen op de nauwelijks gereguleerde cryptoruimte. Exchanges en brokers, waar handelaars digitale activa, zoals Bitcoin, kunnen verhandelen, krijgen te maken met interne controles, verplichte levering van informatie en kapitaaleisen.
De regels worden verwelkomd, maar het toezicht wordt aanzienlijk duurder en strenger in Nederland. Dit terwijl bedrijven in elke lidstaat van de Europese Unie een vergunning aan kan vragen die in het hele gebied geldt.
Consument wordt de dupe
Tientallen bedrijven zijn aan het overwegen om naar een flexibeler land te verhuizen, om vanuit daar de Nederlandse markt te blijven bedienen. AnyCoin Direct heeft eerder al besloten te verhuizen naar Duitsland en vraagt daar een vergunning aan, volgens VBNL. Clair Wermers, partner bij advocatenkantoor CMS, die verschillende cryptobedrijven vertegenwoordigt, liet weten:
“Wij vrezen dat hoge toezichtkosten ertoe leiden dat Nederland zichzelf uit de Europese markt prijst. De Nederlandse consument is uiteindelijk de dupe, aangezien bedrijven elder doorgaans minder goed onder toezicht staan.”
De kosten van toezicht van de AFM
Volgend jaar worden de kosten voor cryptobedrijven aan AFM zo’n 3,4 miljoen. Bovenop deze kosten komen er ook nog aanmeldingskosten en kosten om de gehele organisatie aan MiCA aan te passen. Ook ligt er oneerlijke concurrentie op de loer vanuit partijen buiten de Europese Unie. Die vestigen zich in coulante lidstaten, zoals Cyprus en Malta en overspoelen vanuit daar de Nederlandse markt.
Zo heeft OKX voor Malta gekozen omdat daar naar eigen zeggen ‘hoge toezichtstandaarden’ zijn. Binance, die uit Nederland verbannen is, mag ook weer Nederlanders helpen, zolang ze maar ergens in de Europese Unie een vergunning bemachtigen. Binance heeft nog niet duidelijk gemaakt in welk land ze een aanvraag hebben gedaan.
Hoe streng wordt het toezicht van de AFM
De toezichthouders zijn niet bereid om te schikken, liet de voorzitter van de AFM, Laura van Geest, vorig jaar weten aan het FD:
“Zakken we dan in ons toezicht naar het laagste peil om de concurrentie met andere landen aan te kunnen? Of zeggen we: mensen die een Nederlandse vergunning aanvragen komen bij de AFM langs, juist vanwege ons degelijke imago? We kiezen voor het laatste. Ook al kan dat betekenen dat een deel van de aanbieders zijn heil elders zoekt en mogelijk alsnog met een Europees paspoort de Nederlandse markt betreedt.”
Het is nog niet duidelijk of de AFM daadwerkelijk zo strikt wordt als ze voorgenomen hebben. Zo zou het toezicht zodanig kostbaar worden dat ze het ministerie van Financiën gevraagd hebben om geld, wat is afgewezen. Daarom moet de AFM zich inzetten op een ‘minimaal scenario’ en gooien ze de prijzen van het toezicht ver omhoog. De meeste betrokkenen verwachten wel dat de toezichthouder harder op zal treden dan de meeste buitenlandse toezichthouders.
Positieve geluiden over MiCA
Ondanks dat de kosten zo ver omhoog gaan, horen we wel vanuit verschillende kanten positieve geluiden over de MiCA regelgeving, ondanks dat er zorgen zijn. Zo liet De Gier weten:
“Wij geloven dat MiCA de sector zal professionaliseren door duidelijkheid en uniforme regelgeving.”
Ook Bitvavo is positief:
“We zien als internationaal georiënteerde cryptodienstverlener vooral de voordelen van een enkele vergunning die door heel Europa gebruikt kan worden.”
Wat betekent dit voor de Nederlandse cryptosector?
Maar wat betekent dit nu precies voor de Nederlandse cryptosector? De overname, het verlaten en het compleet stoppen van bedrijven in de Nederlandse cryptosector zal niet zo positief zijn voor de Nederlandse cryptomarkt. Als belegger zal je er niet direct zoveel last van hebben, aangezien er voldoende buitenlandse aanbieders blijven.
Voor de Nederlandse cryptosector zal het wel een effect hebben. Het wordt voor zowel kleine als grote cryptobedrijven minder aantrekkelijk om werkzaamheden direct in Nederland voort te zetten. Daarnaast wordt het voor start-ups en kleine bedrijven in de sector bijna onmogelijk om zich hier te vestigen.
Het bericht Cryptobedrijven verlaten Nederland of stoppen wegens veeleisend AFM toezicht is geschreven door Marijn van Leeuwen en verscheen als eerst op Bitcoinmagazine.nl.