Crypto whales kopen $16,8 miljard aan bitcoin na spot ETF lancering

De bitcoin prijs stijgt en één van de factoren achter die bizarre groei zijn professionele beleggers die de cryptomarkt in 2024 hebben bestormd. Uit nieuwe cijfers blijkt dat deze investeerders ruim 16 miljard dollar aan bitcoin hebben gekocht sinds de lancering van de bitcoin exchange traded fund (ETF) op de Amerikaanse markt.

Whales ontdekken crypto

Uit data van IntoThe Block blijkft dat grote beleggers de cryptomarkt echt ontdekt hebben. Whales zijn entiteiten op het netwerk met 1.000 bitcoin of meer. Inmiddels hebben heel wat zakelijke beleggers onder meer op Wall Street tienduizenden bitcoins in bezit als dekking van hun bitcoin ETF. Het gaat op het moment van onderzoek om een bedrag van 16,8 miljard dollar. Inmiddels is het door de stijgende bitcoin prijs in dollartermen een stuk meer. In de onderstaande grafiek is goed zichtbaar dat het aantal bitcoins in handen van whales weer aan het toenemen is sinds januari 2023.

Specifiek de zakelijke beleggers hebben sinds de komst van de bitcoin ETF circa 250.000 BTC toegevoegd. Dit brengt de totale hoeveelheid bitcoin die zij in bezit hebben terug naar niveaus die we zagen voordat de FTX-implosie plaatsvond. Volgens de analisten nemen traditionele financiële bedrijven de plaats in van pure cryptospelers.

“Verkoopdruk afgenomen”

Zijn er nog andere ontwikkelingen op de markt? Uit een andere marktanalyse blijkt verder dat de verkoopdruk op bitcoin op de Coinbase beurs lijkt te zijn afgenomen. De bekende Coinbase-premium, die het prijsverschil van bitcoin op Coinbase en andere beurzen volgt, is aanzienlijk versmald.

De “Coinbase Premium Gap,” zoals getoond door on-chain analysebedrijf CryptoQuant, is smaller na een aanzienlijke negatieve duik deze week. Dit suggereert dat de verkoopdruk op de beurs, die bekend staat om het gebruik door institutionele investeerders, is afgenomen.

Recente documenten ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission onthullen dat hedgefondsen en Wall Street-reuzen hun blootstelling aan bitcoin hebben vergroot via spot Bitcoin ETF’s in het eerste kwartaal van het jaar. Zo heeft Bracebridge Capital, een hedgefonds uit Boston dat ongeveer $12 miljard aan activa beheert, voor $360 miljoen aan bitcoin gekocht over drie fondsen.

Deze onthulling komt te midden van verschillende andere meldingen, met de staat Wisconsin die onlangs als eerste lokale overheid entiteit een investering in bitcoin bekendmaakte. Ze kochten 94.562 aandelen van BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT), ter waarde van bijna $100 miljoen, in het eerste kwartaal van het jaar.

Deze stap ziet de staat Wisconsin aansluiten bij verschillende Wall Street-giganten, waaronder JPMorgan Chase en Wells Fargo, die BTC-blootstelling onthulden via investeringen in spot Bitcoin ETF’s, zo blijkt uit openbare data.

JPMorgan onthulde een investering van $731.246 in BlackRock’s IBIT ETF, Bitwise’s BITB, Fidelity’s FBTC, en Grayscale’s GBTC, terwijl Wells Fargo $141.817 aan GBTC-holdings bekendmaakte. BNP Paribas en BNY Mellon hebben ook soortgelijke onthullingen gedaan.

BNP Paribas, de op een na grootste bank in Europa met een vermogensbeheerafdeling die meer dan $600 miljard aan activa beheert, heeft in het eerste kwartaal van het jaar eveneens blootstelling aan Bitcoin verkregen door aandelen van IBIT te kopen.


The post Crypto whales kopen $16,8 miljard aan bitcoin na spot ETF lancering appeared first on Bitcoinmagazine.nl.