Crypto vandaag: Bitcoin zakt onder $68K

Bitcoin, de koning onder de cryptomunten, zakte onlangs onder de $ 68.000. Dit gebeurde na een flinke uitstroom van $ 64 miljoen uit Amerikaanse Bitcoin-ETFs. Wat betekent dit voor jou als crypto-enthousiast of investeerder? Moet je nu actie ondernemen? Laten we de feiten op een rijtje zetten en de gevolgen bespreken.

Waarom zakte Bitcoin?

Bitcoin viel met meer dan 2% naar $ 67.900, een daling na een piek van bijna $ 72.000. Ether, de tweede grootste cryptomunt, volgde deze trend en zakte onder $ 3550. De bredere CoinDesk 20 Index daalde met 1% tot 2370 punten. Deze verliezen kwamen na een cumulatieve uitstroom van $ 64,9 miljoen uit Amerikaanse Bitcoin-ETFs. Dit is de eerste uitstroom sinds minstens 23 mei.

Maar waarom zagen we deze uitstroom? Volgens voorlopige data van Farside Investors komt dit door instellingen die zich richten op niet-directionele basistransacties in plaats van directe bullish weddenschappen.

Gevolgen voor de traditionele markt

In de traditionele markten daalden Chinese aandelen met meer dan 1%, wat leidde tot verliezen in de Aziatische aandelenindices. Dit komt door aanhoudende zorgen over de vastgoedmarkt en berichten dat de Bank of Japan mogelijk haar liquiditeitsverhogende obligatieaankopen deze week zou verminderen.

Ondertussen consolideerde de dollarindex, die de wisselkoers van de Amerikaanse dollar vergeleken met een mandje van belangrijke valuta’s meet, op tweedaagse winsten. De prijzen voor Amerikaanse staatsobligaties, een zogenaamde veilige haven, stegen, wat de rendementen deed dalen. Het rendement op de benchmark 10-jaars obligatie daalde met drie basispunten tot 4,45%.

Fear and Greed Index

De Fear and Greed index, die het marktsentiment meet, staat op 74/100. Deze index geeft aan dat de markt momenteel in een staat van milde hebzucht verkeert, wat vaak kan wijzen op positieve prijsbewegingen en optimisme onder investeerders.

Deze index is een nuttige indicator voor het begrijpen van de algemene stemming op de markt en kan investeerders helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.


Top stijgers

In de afgelopen 24 uur zijn de volgende munten het meest gestegen:

 • Evadore (EVA): $ 0.00300, marktkapitalisatie $ 1.77 miljoen, +68.84%
 • Swarm (BZZ): $ 0.543, marktkapitalisatie $ 34.26 miljoen, +43.57%
 • XCAD Network PLAY (PLAY): $ 0.00228, marktkapitalisatie $ 2.90 miljoen, +42.98%
 • Synesis One (SNS): $ 0.0451, marktkapitalisatie $ 23.73 miljoen, +38.30%
 • ChainGPT (CGPT): $ 0.237, marktkapitalisatie $ 77.61 miljoen, +30.52%

Belangrijke marktniveaus

 • De bredere cryptomarkt blijft sterk en divers met meer dan 2,4 miljoen verschillende cryptocurrencies die worden verhandeld op 782 beurzen. De totale marktkapitalisatie van de markt bedraagt momenteel € 2.28 miljard, wat een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt in de financiële wereld. Dit gigantische getal laat zien hoe ver de acceptatie en het gebruik van cryptocurrencies zijn gevorderd sinds hun ontstaan.
 • Dagelijkse handelsvolumes zijn eveneens indrukwekkend, met een waarde van € 78.36 miljard in de afgelopen 24 uur, wat een stijging van 2.86% laat zien. Dit hoge handelsvolume benadrukt de dynamiek en de liquiditeit van de markt, wat cruciaal is voor zowel korte- als langetermijninvesteringen.
 • Bitcoin blijft de dominante kracht in de markt met een marktaandeel van 54.3%, wat zijn positie als de toonaangevende cryptocurrency bevestigt. Ethereum volgt als tweede met een marktdominantie van 17.3%. Deze twee cryptovaluta’s vormen samen meer dan 70% van de totale marktkapitalisatie, wat hun centrale rol in de markt illustreert.
 • De huidige gasprijs voor Ethereum transacties staat op 10 Gwei, wat redelijk laag is en de transactiekosten voor gebruikers betaalbaar houdt. Dit is belangrijk voor de dagelijkse operaties op het Ethereum-netwerk, waaronder DeFi (gedecentraliseerde financiën) en NFT (non-fungible tokens) transacties.

Wat staat er op het spel vandaag?

Beleggers kijken nu naar komende gebeurtenissen zoals de Amerikaanse CPI- en PPI-gegevens, de FOMC-rentevergadering, de persconferentie van Powell en de recente renteverlaging van de ECB. Deze factoren zullen de marktsentiment en toekomstige trends bepalen.

 • In Nigeria is een rechtszaak tegen Binance en zijn leidinggevenden uitgesteld. De aanklacht betreft belastingontduiking en schendingen van de regelgeving. Deze zaak heeft grote implicaties voor de positie van cryptobeurzen in opkomende markten, waar regelgeving vaak nog in ontwikkeling is​.
 • De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de regelgeving voor cryptocurrencies te versterken. Deze maatregelen omvatten strengere controles op crypto-transacties en meer transparantievereisten voor crypto-bedrijven. Dit zou kunnen leiden tot een veiliger investeringsklimaat, maar ook tot verhoogde nalevingskosten voor crypto-ondernemingen.
 • Japanse financiële toezichthouders hebben plannen onthuld om een Central Bank Digital Currency (CBDC) te onderzoeken. Dit kan leiden tot een nieuwe golf van adoptie van digitale valuta’s in Azië, wat een positieve invloed kan hebben op de acceptatie van crypto-activa in de regio. De nadruk ligt op het verbeteren van het huidige financiële systeem en het bieden van meer efficiëntie en veiligheid in transacties.
 • Donald Trump heeft zijn steun voor cryptocurrencies opnieuw bevestigd als onderdeel van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024. Zijn belofte om de “crypto president” te worden, zou kunnen leiden tot een gunstiger regelgevingsklimaat voor digitale valuta’s in de Verenigde Staten, wat aanzienlijke invloed kan hebben op de markt​.
 • De Zwitserse crypto-exchange Lykke heeft een beveiligingsincident bevestigd waarbij $ 22 miljoen aan digitale activa werd gestolen. Dit incident benadrukt opnieuw het belang van robuuste beveiligingsmaatregelen in de cryptospace en kan leiden tot verhoogde waakzaamheid en verbeteringen in beveiligingsprotocollen door andere beurzen.

Wat kun je doen?

 • Houd marktnieuws en economische indicatoren in de gaten. Deze factoren hebben grote invloed op de waarde van je investeringen.
 • Nieuwe projecten en presales kunnen winstgevend zijn. Doe grondig onderzoek voordat je investeert.
 • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) en blijf alert op beveiligingsupdates om je crypto-activa te beschermen.

De cryptomarkt biedt veel kansen, maar ook risico’s. Blijf geïnformeerd, handel snel en gebruik technische analyses om je strategie te optimaliseren.

 


The post Crypto vandaag: Bitcoin zakt onder $68K appeared first on Bitcoinmagazine.nl.