Craig Wright is níet de bedenker van bitcoin, oordeelt Britse rechter

Craig Wright is niet de bedenker van bitcoin. Volgens het gerechtshof in Londen is ‘overweldigend’ bewezen dat de Australische computerwetenschapper níet Satoshi Nakamoto is. Dat meldt onder meer The Guardian naar aanleiding van de uitspraak.

Craig Wright is níet Satoshi

Satoshi Nakamoto, de pseudonieme uitvinder van bitcoin, is niet de Australische computerwetenschapper Craig Wright. Hiermee komt een einde aan een twee maanden durend slepend proces. De voorzittende rechter, Mr. Justice (!) Mellor, velde het vonnis binnen enkele seconden na de afsluiting van de zaak. Met de belofte om “te zijner tijd een vrij uitgebreid schriftelijk vonnis” uit te geven.

“Echter, na alle bewijzen en inzendingen die mij tijdens dit proces zijn gepresenteerd te hebben overwogen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het bewijs overweldigend is,” zegt Mellor. “Ten eerste, dat Dr. Wright niet de auteur is van de bitcoin white paper. Ten tweede, Dr. Wright is niet de persoon die onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto in de periode 2008 tot 2011 optrad. Ten derde, Dr. Wright is niet de persoon die het bitcoinsysteem heeft gecreëerd. En ten vierde, hij is niet de auteur van de initiële versies van de bitcoinsoftware.”

Duidelijke woorden van de rechter, een uitspraak die niet toch verrassing leidt in de bitcoincommunity. Wright is aangeklaagd door een conglomeraat van cryptobedrijven genaamd de Crypto Open Patent Alliance (Copa). Ze willen verhinderen dat Wright blijft doorgaan te beweren dat hij bitcoin heeft uitgevonden. Onder meer Jack Dorsey van Block, Coinbase en MicroStrategy zitten in de Copa. Zij beschuldigen Wright ervan een aanzienlijke hoeveelheid van de als bewijs aangeleverde documenten te hebben vervalst.

De experts bewezen dat Wright diverse documenten heeft gemaakt met behulp van softwareversies die niet bestonden op het moment dat de documenten zogenaamd zijn gemaakt. Een document is zelfs gemaakt via ChatGPT, ondanks dat deze software pas jaren na het zogenaamd schrijven van het document bestond.

Volgens Jonathan Hough, die namens de verdeding van Copa optreedt, is Wrights bewering een “brutale leugen en een uitgebreid vals narratief ondersteund door vervalsing op industriële schaal”.

Verdediging Wright

De deskundige getuigen voor de verdediging van Wright stemden in met veel van de beoordelingen. Inclusief de bevinding dat het originele document dat bitcoin beschrijft, was gemaakt met OpenOffice-software. Terwijl de versie die door Wright is aangeleverd, was geschreven met een tool genaamd LaTeX.

In augustus 2022 won Wright een lasterzaak tegen een man die hem een “fraudeur” had genoemd omdat hij beweerde dat hij Nakamoto was. Maar de schadevergoeding is slechts op £1 gesteld. Want de rechter had geoordeeld dat hij “een opzettelijk onjuiste zaak had voorgedragen en opzettelijk vals bewijs had ingediend tot dagen voor de rechtszaak”.

Een woordvoerder van Copa zei: “Deze beslissing is een overwinning voor ontwikkelaars, voor de gehele open-sourcegemeenschap en voor de waarheid. Meer dan acht jaar lang hebben Dr. Wright en zijn financiële achterban gelogen over zijn identiteit als Satoshi Nakamoto en die leugen gebruikt om ontwikkelaars in de bitcoingemeenschap te intimideren en te pesten. Dat eindigt vandaag met de uitspraak van de rechtbank dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is.”


The post Craig Wright is níet de bedenker van bitcoin, oordeelt Britse rechter appeared first on Bitcoinmagazine.nl.