Coinbase: “SEC, schrijf regels voor crypto”

Coinbase vraagt het gerechtshof om de Securities and Exchange Commission (SEC) op te dragen om regelgeving voor cryptocurrency op te stellen. Dat betoogt de cryptobeurs, zo meldt The Block.

Coinbase versus SEC

De SEC heeft namelijk de Administrative Procedures Act overtreden door geen regelgeving op te stellen en door niet gedetailleerd te verklaren waarom het de regelgevingspetitie van Coinbase afwees. Dat zegt Coinbase tegenover het gerechtshof (Court of Appeals for the Third Circuit). De wet regelt hoe federale agentschappen regels ontwikkelen en uitgeven.

“De SEC heeft geen wettelijke autoriteit om het bestaande effectenregime uit te breiden naar digitale activa. Maar als de SEC erop staat om door te gaan zonder goedkeuring van het congres, moet dat op basis van (toekomstige) regelgeving gebeuren”, zegt Coinbase.

De twee partijen steggelen al jarenlang over de noodzaak van regelgeving. Coinbase vroeg SEC al in juli 2022 om een formeel regelgevingsproces te starten om “leiding te geven aan de crypto-industrie”. Hoewel de SEC geen cryptospecifieke regelgeving heeft geïntroduceerd, heeft het in het afgelopen jaar regels voorgesteld die van toepassing zijn op crypto. Bijvoorbeeld, de SEC herzag een bewaarregel, waarbij is geëist dat geregistreerde investeringsfirma’s crypto bij een gekwalificeerde custodian bewaren, die aan specifieke vereisten moet voldoen.

Coinbase wilde de SEC dwingen ja of nee te zeggen op zijn regelgevingspetitie en klaagde de SEC aan in april 2023. De SEC wijst later het verzoek om nieuwe regels af, en voorzitter Gary Gensler zegt dat bestaande regels al van toepassing zijn op crypto. Gensler reageerde ook dat een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid van de SEC is om uit te zoeken hoe middelen te verdelen. Hij benadrukte dat de cryptomarkt klein is in vergelijking met de rest van de financiële markten.

Overtreding

Coinbase is verbolgen dat de SEC nog geen regels heeft vastgesteld voor de crypto-industrie. “De SEC streeft machtsuitbreiding na door handhavingsacties, maar er is een gebrek aan juridische basis voor haar acties,” zegt Coinbase in zijn brief. Ze vinden dat regels de positie van de waakhond moet toetsen.  “De SEC streeft ernaar om ingrijpende veranderingen in het beleid van de hele industrie door te voeren die leunt op vertrouwensbelangen en ernstige terugwerkende straffen oplegt”, zegt de beurs.

Regelgeving is ook nodig om een eerlijke kennisgeving te geven, voegde Coinbase toe. “De digitale activa-industrie—gewaardeerd op ruim 2.000 miljard dollar—is opgebouwd in vertrouwen op de eerdere positie van de SEC dat het hoogstens beperkte jurisdictie had over digitale activa,” aldus Coinbase. “Hele bedrijfsmodellen zijn ontworpen op die premisse.”

Huidige regels ‘incompatibel’ met digitale activa

Volgens de exchange uit San Francisco zijn bestaande effectenregels om verschillende redenen niet compatibel zijn met digitale activa. Waaronder het feit dat er vaak niemand is om een nieuwe cryptomunt te registreren en de vereiste openbaarmakingen te maken.  “Transacties in digitale activa die commodities zijn, inclusief bitcoin en ethereum, zijn niet langer aan te bieden, omdat huidige regels een beurs verbieden om zowel effecten als commodities aan te bieden.”

Coinbase betoogt ook in zijn brief dat de SEC niet grondig uitlegt waarom ze het verzoek om regelgeving afwijzen. In een aparte zaak wordt Coinbase aangeklaagd door de SEC voor het opereren als een niet-geregistreerde beurs, en die zaak loopt nog.

Vervolgens zal de SEC in april een tegenbrief indienen, en dan heeft Coinbase een paar weken om te antwoorden. Als het derde circuit besluit om mondelinge argumenten te houden, zou dat niet plaatsvinden tot laat in de zomer of vroege herfst. Volgens een persoon bekend met de zaak, zou een beslissing van het Derde Circuit kunnen komen tegen het einde van 2024 of in 2025.


The post Coinbase: “SEC, schrijf regels voor crypto” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.