Coinbase kijkt naar ETF’s en ziet dat ze voor 15% van bitcoin handelsvolume zorgen

Coinbase deelt een interessant inzicht over de impact van de nieuwe bitcoin ETF’s. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde op 10 januari 11 spot ETF’s in de VS goed. Veel van hen gebruiken Coinbase als custodial, en nu komt de beurs met een onderzoek dat hier verder op in gaat.

Sinds het akkoord van de beurswaakhond, is de netto inflow van de fondsen (tussen 11 en 31 januari volgens data van Bloomberg) bijna $1,5 miljard. Coinbase schrijft:

“Ten eerste is het belangrijk om te erkennen dat, hoewel de lancering van deze producten een keerpunt is voor de crypto-economie, de Amerikaanse ETF’s momenteel slechts 10-15% van het totale handelsvolume van de bitcoin spotmarkt op de mondiale beurzen vertegenwoordigen, en slechts 3% van de bitcoin die op beurzen staat (of ongeveer 650.000 BTC).”

Ze zetten deze uitspraak kracht bij met de volgende grafiek:

Ten tweede benoemt Coinbase de manier waarop de ETF’s werken. Door het mandaat van de SEC bestaan de fondsen uit cash created aandelen, in plaats van in kind aandelen. Dit zorgt voor een lichte vertraging met de afwikkeling. Dit kan volgens de beurs zorgen voor een verkeerd beeld tussen de ETF-aandelenkoersen en de werkelijke intrinsieke waarde (NAV).

Verder noemt de exchange dat FTX ruim 20 miljoen aandelen uit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) heeft verkocht. Ook zag de beurs veel verkoopdruk vanuit bitcoin miners, die maar liefst 6.000 BTC verkochten (volgens data van CryptoQuant). Ook dit zou het beeld van de impact van ETF’s onduidelijker hebben gemaakt.

Coinbase sluit daarom af:

“Alles bij elkaar genomen denken we dat de vele liquidaties en andere redenen voor spot bitcoin verkoopdruk begint af te nemen. hierdoor zal bitcoin mogelijk meer vanwege haar fundamentals verhandeld worden.”


The post Coinbase kijkt naar ETF’s en ziet dat ze voor 15% van bitcoin handelsvolume zorgen appeared first on Bitcoinmagazine.nl.