Coin Metrics: ‘Bitcoin en Ethereum zijn immuun voor 51% aanvallen”

Nieuw onderzoek van Coin Metrics toont aan dat 51% en 34% aanvallen op bitcoin en ethereum niet langer mogelijk zijn voor overheden, als het hun doel is om de blockchains in kwestie te vernietigen. Waarom? Omdat de kosten hiervoor dusdanig zijn toegenomen, dat het volgens Coin Metrics niet meer realistisch is om dat voor elkaar te krijgen.

Wat is een 51% aanval?

Een 51% aanval refereert aan een kwaadwillende aanvaller, die 51% van de computerkracht in een netwerk in handen krijgt, om de blockchain hiermee in de weg te zitten. Bijvoorbeeld door geen nieuwe transacties meer door te laten of bepaalde transacties terug te draaien (al is dat laatste wel een stuk lastiger).

Dat kan in theorie een netwerk vernietigen, omdat men het vertrouwen in bitcoin of ethereum zou verliezen. In de realiteit is de kans op dergelijke aanvallen echter heel klein, met name omdat het enorm duur is om ze voor elkaar te krijgen.

Om een aanval in stand te houden, moet de aanvaller namelijk 51% van het netwerk in handen houden. Zodra de aanvaller die 51% van het netwerk niet meer bezit, is de aanval voorbij. Het kost dus permanent geld om een aanval op het netwerk te openen.

Niet meer winstgevend

Volgens Lucas Nuzzi van Coin Metrics is het simpelweg niet meer winstgevend om een 51% aanval op bitcoin of ethereum te openen. Geen enkele van de mogelijke aanvallen zou het economisch gezien waard zijn voor overheden of andere machtige entiteiten om vol te houden.

“Aan het einde van de rit overleeft het netwerk”, aldus Lucas Nuzzi.

Om een 51% aanval op bitcoin te openen moet een aanvaller 7 miljoen ASIC miners kopen. Dat zou ongeveer 20 miljard dollar kosten. Daarnaast moet het die miners ook ergens weten te vinden op de markt, wat al praktisch onmogelijk is.

De enige manier om dat te doen is door bestaande miners binnen een land te confisqueren, maar dat gaat natuurlijk tegen de (grond)wet in.


The post Coin Metrics: ‘Bitcoin en Ethereum zijn immuun voor 51% aanvallen” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.