Changpeng Zhao Mag Verenigde Staten Niet Verlaten Wegens Vluchtrisico

De voormalige CEO van Binance, Changpeng Zhao, mag de Verenigde Staten opnieuw niet verlaten terwijl hij wacht op zijn vonnis voor overtredingen van de bankwetgeving. Deze beslissing van de Amerikaanse districtsrechter Richard A. Jones komt slechts drie weken nadat hij een eerder vonnis herriep dat Zhao toestond terug te keren naar de Verenigde Arabische Emiraten voorafgaand aan zijn veroordeling in februari.

Zhao zou buiten de VS kunnen vluchten

Ondanks dat Zhao een recordborgsom van 175 miljoen dollar betaalde, is rechter Jones bezorgd dat Zhao’s aanzienlijke vermogen – dat in 2023 met ongeveer 25 miljard dollar is toegenomen – hem zou kunnen aanzetten om de borgsom te betalen en buiten de VS te vluchten. Deze zorgen zijn deels gebaseerd op het feit dat Zhao belangrijke connecties heeft in landen die geen uitleveringsverdragen met de VS hebben.

Zhao’s vermogen, voornamelijk in cryptocurrency, steeg naast de marktherstel na een lange bear-markt veroorzaakt door de ineenstorting van Sam Bankman-Fried’s FTX-exchange in november 2022. Als onderdeel van zijn schuldigpleidingsakkoord, waarbij hij afstand deed van zijn positie als CEO van Binance, keerde Zhao vrijwillig terug naar de VS om de aanklachten onder ogen te zien. Deze aanklachten waren het gevolg van Binance’s vermeende betrokkenheid bij een wereldwijde criminele onderneming.

Zhao bekende schuldig te zijn aan het niet implementeren van een adequaat anti-witwasprogramma bij Binance en stemde in met een boete van 50 miljoen dollar. De schikking maakte een einde aan jarenlange regelgevende onderzoeken, waarbij Binance ook schuld bekende aan anti-witwas- en sanctieovertredingen, wat resulteerde in een boete van 4,3 miljard dollar – een van de grootste bedrijfsschikkingen in de Amerikaanse geschiedenis.

Gevangenisstraf voor Changpeng Zhao

Waarnemers speculeren dat Zhao, als hij schuldig wordt bevonden, tussen de 12 en 18 maanden in een minimale beveiligingsgevangenis zou kunnen doorbrengen. Zijn juridische team zou waarschijnlijk pleiten voor geen of een minimale gevangenisstraf. Echter, volgens John Reed Stark, voormalig SEC-functionaris en cybersecurityconsultant, overwegen aanklagers mogelijk een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, gezien de ernst van de aanklachten.

Stark benadrukte dat Zhao een vluchtrisico vormt en pleitte ervoor dat hij in de VS blijft tot zijn veroordeling. Hij wees ook op mogelijke complicaties voor Zhao’s veroordeling, waaronder het niet nakomen van zijn pleitvoorwaarden, die een verbod van drie jaar op associatie met de crypto-exchange die hij oprichtte, omvatten.


The post Changpeng Zhao Mag Verenigde Staten Niet Verlaten Wegens Vluchtrisico appeared first on Bitcoinmagazine.nl.