CEO van JP Morgan vindt bitcoin voor criminelen: Reacties op ‘hypocriete’ bankdirecteur

De CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, krijgt forse kritiek na zijn uitspraken over crypto en bitcoin. De bankdirecteur laat zich vaker negatief uit over deze industrie.

Tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Bankwezen, Huisvesting en Stedelijke Zaken benoemt hij Bitcoin en andere cryptomunten als voornaamste middel voor criminele activiteiten. Dimon, die sinds 2005 de leiding heeft bij JPMorgan, stelde dat de enige echte toepassing van deze technologieën het faciliteren van criminaliteit, drugshandel, witwassen van geld en belastingontduiking is. Hij suggereerde zelfs dat de overheid het zou moeten afsluiten.

Deze uitlatingen kwamen hem op felle reacties te staan, vooral omdat JPMorgan onder zijn leiding voor meer dan $39 miljard aan boetes heeft betaald voor diverse overtredingen. Advocaten en strategieadviseurs in de cryptowereld, zoals John Deaton en Gabor Gurbacs van VanEck, bekritiseerden Dimon voor zijn hypocriete standpunt gezien de historie van de bank.

Opvallend genoeg heeft JPMorgan, ondanks de tegenstand van Dimon tegen de digitale activa-sector, zijn eigen cryptomunt – JPM Coin – gelanceerd op een privéversie van de Ethereum-blockchain voor zijn institutionele klanten. Daarnaast is de bank betrokken bij diverse blockchain-gerelateerde initiatieven, zoals een tokenisatieplatform en een investering in Ethereum-infrastructuurbedrijf Consensys.

Het feit dat JPMorgan betrokken was bij de grootste cocaïnevangst in de Amerikaanse geschiedenis in juli 2019, waarbij 20 ton cocaïne ter waarde van $1,3 miljard werd in beslag genomen op een schip eigendom van een door JPMorgan beheerd fonds, onderstreept de dubbelzinnige houding van de bank en haar CEO ten opzichte van criminele activiteiten en de cryptosector.

De uitspraken van Dimon wekken dus controverse op, vooral omdat recent onderzoek aantoont dat minder dan 1% van de cryptotransacties illegaal zijn. Hierdoor staat de geloofwaardigheid van zijn standpunt ter discussie, vooral gezien de eigen betrokkenheid van zijn bank bij verschillende schandalen.


The post CEO van JP Morgan vindt bitcoin voor criminelen: Reacties op ‘hypocriete’ bankdirecteur appeared first on Bitcoinmagazine.nl.